Incredibles-2-Photo

Review: Incredibles 2 (2018)

Bob Parr: You have powers! Yeah, baby!


Informatie

Regie: Brad Bird

Cast: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Catherine Keener, Bob Odenkirk, Samuel L. Jackson e.a.

Jaar: 2018

Genre: Animatie, actie, avontuur

Distributie: Walt Disney Studios Motion Pixar


Incredibles 2


Recensie

 

Veertien jaar. We hebben het 14 jaar van ons leven zonder The Incredibles moeten stellen. Waarom? Regisseur en schrijver Brad Bird wou geen sequel maken tot hij een verhaal bedacht dat minstens even goed was als het originele. Normaal gezien kwam de film pas in 2019 uit omdat Toy Story 4 voor dit jaar gepland stond. Die laatste bleek nog niet volledig op punt te staan dus zijn de twee films van releasedatum gewisseld. Dus: we krijgen Incredibles 2 een jaar vroeger dan verwacht. Maar was het al dat wachten waard?

We hebben niets gemist in het leven van de familie Parr, beter bekend als The Incredibles. De film begint exact waar zijn voorganger geëindigd is. Om uw geheugen even op te frissen: bij een ontmoeting met The Underminer, een slechterik die op het punt staat om een bank te beroven. Ze moeten natuurlijk voorkomen dat hij in zijn opzet slaagt. Maar helaas zijn ze tijdens hun achtervolging meer bezig met de kleine Jak-Jak dan met het pakken van de slechterik. Het resultaat? The Underminer ontsnapt, er is onnoemelijk veel schade toegebracht aan de stad en The Incredibles -inclusief andere superhelden- zijn vanaf dan illegaal.

Winston Deavor (Bob Odenkirk) heeft een PR plan bedacht om The Incredibles en andere superhelden weer legaal te maken. Odenkirk zet hier een memorable stemrol neer, ook al recycleert hij gewoon zijn personages Saul Goodman uit Better Call Saul en Breaking Bad. Je kan hem vergelijken met een Pixar-versie van Steve Jobs: iets te ambitieus, een tikkeltje arrogant maar hij is een enorm goede verkoper en iemand die uiteindelijk gewoon wil doen wat juist is. Zijn zus, Evelyn (Catherine Keener) lijkt meer op Steve Wozniak. Evelyn maakt alle coole technologische snufjes, zoals brommers en kleine camera’s om het doen en laten van superhelden te kunnen streamen, ze blijft dus liever achter de schermen.Winston Deavor wil superhelden in een goed daglicht brengen om zo de mening van het volk positief te beïnvloeden. Daarvoor boekt hij Helen/Elastigirl (Holly Hunter) als het gezicht van hun gloednieuwe campagne. Bob/Mr. Incredible (Craig T. Nelson) blijft met tegenzin thuis om te helpen met de crush van dochter Violet (Sarah Vowell); zijn zoon Dash (Huck Milner) een ‘nieuwe’ vorm van wiskunde aan te leren, en om meer te weten te komen over de nieuwe krachten van baby Jack-Jack. Zelfs met alle superheldenfilms die de laatste jaren verschenen zijn blijft Incredibles 2 zijn eigen koers varen door vooral te focussen op het gezinsleven en het opvoeden van kinderen. Het superhelden gedoe is eigenlijk gewoon de spreekwoordelijke kers op de taart (Maar wát voor een geweldige kers). Heel de familie wordt uiteindelijk opgeroepen om de nieuwe slechterik ScreenSlaver tegen te houden, een mysterieuze en ontraceerbare persoon die de bevolking hypnotiseert en controleert via televisies, autocues en elke andere monitor waar ze naar kijken. Dat lijkt op terechte maatschappijkritiek van Birds kant: het verslaafd zijn aan monitors, iDevices en smartphones.

De animatie is, zoals we van Pixar gewend zijn, prachtig. De animatietechnieken mogen in de voorbije 14 jaar dan wel fel verbeterd zijn, Incredibles 2 blijft trouw aan de stijl van de originele film uit 2004. Details als explosies zien er scherper uit, maar de familie Parr voelt nog steeds hetzelfde aan als een decennium geleden.

De film zet het verhaal niet alleen op een originele en leuke manier verder, maar breidt ook zijn universum uit zonder dat het verhaal van de familie Parr op de achtergrond beland. Enkele andere nieuwe personages, zoals Sophia Bush’s Void, laten ons kennis maken met minder perfecte superhelden. Ze is ouder dan Dash en Violet, maar jonger dan de oudere generatie. Daarom is ze heel geïntimideerd en verlegen bij het zien van grote helden als Mr. Incredible, Elastigirl en Frozone (Samuel L. Jackson). Als Pixar besluit om nog een derde deel aan de reeks toe te voegen, zijn er dus genoeg personages om verder uit te bouwen. Van superheldenmoeheid is er bij de animatiegigant hopelijk nog geen sprake.


 • 8/10
  Verhaal - 8/10
 • 9/10
  Personages - 9/10
 • 9/10
  Sfeer - 9/10
 • 8/10
  Visueel - 8/10
8.5/10

SAMENGEVAT

Het valt af te wachten of iedereen die van de eerste film hield toen ze 6 jaar oud waren, nu naar de cinema zullen spurten om dit vervolg te gaan bekijken. Al is de film zeker en vast entertainend genoeg voor kijkers van alle leeftijden. Het moet gezegd: Incredibles 2 is een film waar veel mensen van gaan houden. Zeker een cinema-bezoekje waard, dus. Samen met de Toy Story-reeks toont Pixar met The Incredibles wat het in zijn mars heeft. Dit is niet alleen een sublieme animatiefilm, maar ook een sublieme superheldenfilm. Learn to fly high from Brad Bird, Marvel!

Incredibles 2 speelt vanaf 27 juni in de bioscoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.