TV Review – Fargo: Seizoen 2

Lou: Say, you wouldn’t by any chance be Mike Milligan and the Kitchen brothers, would ya?
Mike: You make us sound like a prog-rock band. “Ladies and gentlemen, introducing Mike Milligan and the Kitchen brothers.”

Fargoseason2promo

Informatie

Regie: Noah Hawley – Jaar: 2015 – Cast: Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Bookeem Woodbine, Jeffrey Donovan,… – Genre: Misdaad, Drama, Thriller – Distributie: FX Network, 20th Century Fox, Netflix

Review

Als er een serie is die dit jaar aan de top van de eindejaarslijstjes mag verschijnen, is het Fargo. De laatste aflevering staat sinds gisteren op Netflix, dus is het tijd voor een review. Het tweede seizoen was tegen ieders verwachtingen in minstens even goed als haar succesvolle voorganger, misschien zelfs nóg beter. Noah Hawley laat zien dat hij geen one-trick pony is, zoals bijvoorbeeld Nic Pizzolatto, die met het tweede seizoen van True Detective één van de grootste teleurstellingen van het jaar op het scherm toverde. Misschien is het net daarom dat Fargo ertussenuit springt.

Eigenlijk zijn het vooral The Coen Brothers die we mogen bedanken. Het was hun gelijknamige film uit 1996 (met o.a. Steve Buscemi <3) die scriptschrijver Noah Hawley vertaalde in een tv-serie. In het eerste seizoen werd het verhaal van Joel & Ethan Coen dan ook nog braafjes gevolgd. Het tweede seizoen heeft een andere verhaallijn en neemt ons mee naar 1979. Een soort van prequel dus. Niet getreurd, de stempel van The Coen Brothers is nog steeds aanwezig. De jongste zoon van de lokale maffiafamilie Gerhardt laat per ongeluk een afrekening uit de hand lopen (wat later bekend staat als de start van het ‘Sioux Falls Massacre’). Ed en Peggy Blumquist, een doodgewoon en saai koppel, komen door het aanrijden van zoon Gerhardt in een veel groter en complexer complot terecht dan ze zich hadden kunnen voorstellen. Dit is het begin van een verhaal vol met interessante personages en plot twists.

Dit seizoen blinkt uit in bijna alles waar in serie in kan uitblinken: de acteerprestaties zijn fantastisch, het script is prachtig en grappig, de regie is tip-top in orde en de cinematografie is uitmuntend. We komen ongeveer evenveel te weten van elk personage, zoals wat hen motiveert, zonder dat het ooit ingewikkeld wordt. Zelfs het geweld, waar ik geen fan van ben in films & series, is prachtig weergeven en voelt niet geforceerd of over-the-top aan. De aandacht voor de kleinste details van de jaren ’70 en de verlaten landschappen van het hoge en koude Noorden van Amerika zorgen ervoor dat het zien de omgeving een streling is voor het oog. Het uitstekend gebruik van twee of drie scènes naast elkaar, zoals bijvoorbeeld een achtervolgingsscène met de politie met daarnaast een shot van een vrouw die haar make-up bijwerkt, is ook heel leuk om naar te kijken.

Conclusie

Fargo: Seizoen 2 verbetert de elementen die al werkten in het eerste seizoen tot in de perfectie, om zo een grappiger en sterker verhaal af te leveren. De cast is fantastisch en iedereen zet een ijzersterke rol neer. Fargo neemt zichzelf nooit serieus, maar heeft wel de nodige kwaliteiten om uit te groeien tot een reeks waar jaren later nog over gepraat zal worden.

9/10

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *