TV Review: 13 Reasons Why (Netflix)

Hannah:  “You don’t know what goes on in anyone’s life but your own. And when you mess with one part of a person’s life, you’re not messing with just that part. Unfortunately, you can’t be that precise and selective. When you mess with one part of a person’s life, you’re messing with their entire life. Everything affects everything.”


Informatie

Bedenker: Brian Yorkey

Jaar: 2017

Cast: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer e.a.

Genre: Drama, Mysterie

Distributie: Netflix


13 Reasons Why Poster


Nee, 13 Reasons Why is geen vrolijke highschool-serie. Allesbehalve zelfs. Het nieuwe paradepaardje van Netflix, over een mysterieuze zelfmoord, is de meest besproken Netflix-serie op sociale media ooit. Maar helaas brengt populariteit ook controverse met zich mee. Controverse die alleen maar toegenomen is door de talloze tweets, shares en columns over de thema’s die in beeld gebracht worden. Bezorgde ouders en leraars zeggen dat 13 Reasons Why zelfmoord sterk romantiseert en dat de scène waarin Hannah zich van haar leven berooft veel te expliciet is. Desondanks dit alles zijn critici er geweldig positief over, zo zeggen ze bijvoorbeeld: “The show easily ranks among the best high school dramas of the 21st Century.” My thoughts exactly.

‘Hi, it’s Hannah. I’m about to tell you the story of my life.’ Dit zijn de eerste woorden die Clay Jensen (Dylan Minnette) hoort op een cassettetape. Eén van de, je raadt het nooit, dertien tapes. De stem is die van zijn klasgenote, vriendin én crush: Hannah Baker (Katherine Langford). Of beter gezegd: ex-klasgenote. Een aantal weken geleden beroofde ze zichzelf van haar leven. Waarom? Dat weet niemand. De dertien tapes, die Clay aan zijn voordeur vond, geven een beeld van wat er zich de laatste weken in Hannah’s leven afspeelde. Het verhaal begint een aantal weken na de mysterieuze zelfmoord en elke aflevering draait om één van die tapes. Op de tapes legt ze in detail uit hoe haar medestudenten (waaronder Clay) haar zo ver hebben kunnen krijgen om zelfmoord te plegen.

Zoals ik al eerder zei: dit is géén vrolijke high school-serie. Het is zelfs zo heftig dat andere young adult-drama’s als The Fault in Our Stars of Me, Earl and The Dying Girl erbij verbleken. Niet echt een show om te bingewatchen dus; voor sommige mensen kan 13 Reasons Why emotioneel zwaar zijn, zeker naar het einde toe als alle puzzelstukjes in elkaar vallen. De laatste aflevering heeft ongetwijfeld één van heftigste en moeilijkste scènes die ik ooit in een serie heb gezien. De kijker staat bij elke aflevering stil bij het feit dat kleine en grote pesterijen, of gewoon te weinig aandacht, kunnen leiden tot verschrikkelijke dingen. Het zit Hannah ook écht niet mee, ze krijgt met elke vorm van vernedering te maken die de middelbare school te bieden heeft: van nergens bijhoren en roddels tot aanranding of erger. Het einde van de serie ken je al, dus het is meer van hoe en waarom zoveel mensen haar niet op tijd konden redden.Katherine Langford had nog geen ervaring als actrice voor ze gecast werd als Hannah Baker. Verrassend genoeg is daar niks van te merken en speelt ze de hoofdrol uitstekend. Hannah’s opgewektheid en positiviteit veranderen naarmate de serie vordert in verdriet. Langford weet dit perfect in beeld te brengen. Minnette’s personage Clay is dan weer veel introverter en niet zo sociaal. Hij weet nooit hoe hij zich moet gedragen in het openbaar. In het heden loopt hij rond als een verwarde zombie die schrik heeft voor wat er gaat komen en het rouwproces nog altijd niet verwerkt heeft. Ook in het verleden heeft hij het moeilijk om zijn gevoelens te tonen aan mensen die om hem geven. Geen gemakkelijke rol maar het lijkt Minnette geen enkele moeite te kosten. Langford en Minnette’s beste scènes zijn die waar hun personages samen zijn. Ze weten dat ze verliefd zijn op elkaar, maar durven er niet voor uit te komen. Het is dan ook lang niet duidelijk wat Clay gedaan heeft om op de beruchte tapes te verschijnen.

De acteerprestaties liggen verrassend hoog voor een tienerdrama. De rest van de cast moet zeker niet onderdoen voor de twee hoofdpersonages. In het begin lijkt het alsof elk personage een stereotiep moet voorstellen: cheerleaders, sporters, rich kids, nerds,… Maar wanneer het verhaal inzoomt op één van de 13 personages tijdens hun tape worden ze driedimensionaal. Ze zitten allemaal met hun eigen problemen en dan wordt het duidelijk dat niet alleen Hannah’s leven beter kon zijn. Brandon Flynn speelt het -volgens mij- interessantste nevenpersonage Justin Foley, het vriendje van Jessica Davis. Ook aan de volwassen personages wordt voldoende schermtijd gegeven, Kate Walsh komt geloofwaardig over als rouwende moeder en Derek Luke speelt een psycholoog die zijn job iets beter had kunnen aanpakken.

Er zijn ook een paar serieuze minpunten aan de serie. Bijvoorbeeld het feit dat Hannah überhaupt een zelfmoordbrief achterlaat op 13 cassetten, om ze dan door te geven aan ieder persoon die erop staat. Volgens mij ben je op dat moment écht niet bezig met zo’n uitgebreid plan voor je zelfmoordbrief. Ook storend is dat Clay er belachelijk lang over doet om de tapes te beluisteren. In het boek gebeurde heel het verhaal op één nacht, dus het valt op dat het verhaal in de serie een beetje uitgerokken is. Begrijpelijk, maar daarom niet minder vervelend. Er zitten blijkbaar ook maar 15 leerlingen en 2 leraren op hun school, of ze zijn toch bijna in elke scène te zien. Daarom zou iets meer variatie in personages meer dan welkom zijn geweest. Desondanks deze negatieve punten vertelt 13 Reasons Why een heel krachtig en belangrijk verhaal over hoe moeilijk een tienerleven vandaag de dag kan zijn en hoe de maatschappij er niet in slaagt ze te helpen. Het klinkt allemaal heavy (en dat ís het ook) maar je kan nog altijd kijken naar de serie zonder een moraliserend gevoel dat achterblijft.


 • 9/10
  Verhaal - 9/10
 • 9/10
  Personages - 9/10
 • 9/10
  Sfeer - 9/10
 • 9/10
  Visueel - 9/10
9/10

AANRADER

Een aangename kijkbeurt zal dit niet zijn, maar wel een krachtige en belangrijke. Met een goede cast die geweldige acteerprestaties neerzet, mooie cinematografie en een pakkend verhaal heeft Netflix weer een hitserie te pakken. Ik hoop dat deze serie discussies teweegbrengt of mensen doet inzien dat ze anderen wel degelijk kunnen helpen. Doe dat. Heb lief. En geniet vooral van de mooie dingen in het leven.

Verzenden
User Review
6.5/10 (2 votes)
13 Reasons Why is integraal te bekijken op Netflix. Wat vond jij ervan? Laat het weten in een reactie of geef de serie hierboven de score die ze volgens jou verdiend.

 

One thought on “TV Review: 13 Reasons Why (Netflix)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.