Review: Stand Up Guys (2012)

stand-up-guys-poster

Informatie

Regie: Fisher Stevens – Jaar: 2012 – Cast: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies – Genre: Komedie, Misdaad, Thriller – Distributie: Independent Films

Review

Stand Up Guys is zo’n film die hoge verwachtingen opbouwt om ze daarna aan flarden te schieten. Fisher Stevens is vooral bekend als acteur en had het misschien maar beter bij die carrière gehouden. Met Pacino en Walken in de hoofdrollen zou je denken dat het niet mis kan gaan, maar Stand Up Guys laat zien dat dat helaas wel degelijk kan.

Doc (Christopher Walken) is de eerste persoon die Val (Al Pacino) ziet nadat hij na achtentwintig lange jaren de gevangenis mag verlaten. De tijd heeft niet stilgestaan en de twee vrienden zijn oud geworden, maar een oude vos verliest zijn streken niet. De vrijlating van Val mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Doc wil hem een fantastische dag bezorgen, want het zal zijn laatste zijn. Val is namelijk in de gevangenis beland door de enige zoon van een maffiabaas om te leggen, en dat is een schuld die hoe dan ook vereffend moet worden.

Om het verhaal iets of wat sentimenteel te maken, moet Doc zijn beste vriend vermoorden. Maar voordat het zo ver is wil hij dus nog één lange, onvergetelijke nacht doorbrengen met Val om oude tijden te herbeleven. De twee gaan na een bezoek aan hun favoriete bordeel naar een rusthuis, belanden in een vechtpartij en doen een poging tot carjacking. Ze breken ook in bij de lokale apotheker om een overdosis viagra te slikken en snuiven de rest van de gestolen medicatie op in één of andere louche café.

Stand-up-Guys_20120913231407
Deze film was de eerste samenwerking tussen Al Pacino en Christoper Walken

Al snel wordt het duidelijk dat de film niet kan voldoen aan mijn verwachtingen. Want hoe ga je om met gangsters op pensioen volgens scenarist en schrijver Noah Haidle? Je vult de film op met flauwe grapjes over oude mannen die niet meer in touch zijn met de moderne wereld en de veranderingen van de voorbije 28 jaar. Grapjes à la ‘they don’t make ’em like they used to‘, want gestolen auto’s kunnen niet meer geopend worden met een kapstok. Pacino & Walken komen te gemaakt over als stereotype bejaarde mannen met broeken die opgetrokken zijn tot hun navel, slenterend met gebogen rug en kleine stapjes. Alan Arkin heeft een belachelijk kleine rol als derde wiel aan de wagen en had zeker meer screentime mogen hebben. Wat de film wel goed doet is het overbrengen van een boodschap. Vriendschap is en blijft het allerbelangrijkste in deze wereld, ook bij gepensioneerde gangsters. Het script, het verhaal en de acteerprestaties zijn matig en het einde is voorspelbaar.

Conclusie

Deze film had iets prachtig kunnen worden, maar is uiteindelijk niets meer dan een mislukte komedie. Dat is jammer, want met Christoper Walken en Al Pacino heb je honderdenéén manieren om een uitstekende film te maken. Maar Stevens slaagde daar absoluut niet in. Hopelijk krijgen de twee legendes een nieuwe kans om te tonen wat ze nog waard zijn.

4/10

Wat vond jij van de film? Vond je Walken & Pacino wél goed als gepensioneerde gangsters? Laat het weten in een reactie. 

Als je hem nog niet gezien hebt, hij staat op Netflix en is niet verkrijgbaar op Blu-Ray of DVD in de BeNeLux! 

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

4 thoughts on “Review: Stand Up Guys (2012)”

  1. Ik heb de film niet gezien, maar als ik je beschrijving zo lees was het misschien beter geweest als ze er geen komedie van hadden gemaakt. Het verhaal klinkt wel interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.