4/20: De beste stonerfilms

Vandaag is het een hoogdag voor diegenen die graag cannabis consumeren. 20 april (4/20 op z’n Amerikaans) wordt namelijk gezien als een feestdag waarop het bestaan van de drug wereldwijd gevierd wordt. Als je deze dag zou willen vieren of je vanavond gewoon zin hebt in een hersenloze drugsfilm, kan je hier misschien wat inspiratie opdoen. Ik heb een lijstje gemaakt van de ideale 4/20 films, niet alleen stoner comedies dus. Amerika heeft namelijk een grote fascinatie met het verheerlijken van cannabis en andere drugs in hun films. Geniet ervan & vergeet je ‘speciale brownies’ seffens niet uit de oven te halen! 😉

Harold and Kumar (2004)

Harold (John Cho) en Kumar (Kal Penn) zijn twee vrienden die na een avondje stevig blowen enorm veel honger hebben gekregen. De twee snakken naar een hamburger van hun favoriete keten: White Castle. That’s it, een hele reis naar hun favoriete fastfoodketen. Saai? Alles behalve. In de trailer hierboven zie je al een deel van de maffe reis die de twee beleven.

Pineapple Express (2008)

Seth Rogen speelt (weeral) de rol die hij het beste kan neerzetten, een loser die zijn dagen vult met blowen. Dale’s (Rogen) leven veranderd echter wanneer hij getuige is van een moord. Uit schrik laat hij zijn peuk op de grond vallen en vlucht naar zijn beste vriend en drugsdealer Saul (James Franco). Die weet hem te vertellen dat de wiet in Dale’s joint ongelofelijk zeldzaam is. De moordenaars herkennen de drug en besluiten achter Dale & Saul aan te gaan. Same old story, de twee vluchten weg en beleven grappige avonturen.

Fear and Loathing In Las Vegas (1998)

Weet je nog dat er ooit een tijd bestond waarin Johnny Depp alleen serieuze filmrollen aannam? Nee, ik kan het mij ook amper herinneren. Al is de audiovisuele drugstrip Fear And Loathing in Las Vegas hier wel het perfecte voorbeeld van. Raoul Duke (Johnny Depp) en Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) gaan naar Las Vegas om de Mint 400 motorrace bekijken. Raoul is een journalist en Dr Gonzo is zijn advocaat. Tijdens deze trip besluiten ze niet alleen om de Mint 400 te verslaan maar ook zo goed als alle verschillende geestverruimende middelen te gaan gebruiken om zo de kern van The American Dream te ontdekken. Ook leuk om te weten is dat dit een verfilming is van een boek van Hunter S. Thompson.

The Big Lebowski (1998)

Ach, wie kent ‘m niet: The Dude. De langharige, badjas-dragende, White Russian drinkende, bebaarde hippie die verward wordt met een multimiljonair die schulden moet aflossen. Twee mannen komen naar zijn thuis en stelen zijn geliefd tapijt. The Dude pikt dit niet en gaat op zoek naar de man waarmee hij verward wordt om zijn tapijt terug te halen. Wanneer hij verwikkeld geraakt in een kidnapping dreigt alles uit de hand te lopen. Nog niet overtuigd? De film is van de hand van de broertjes Coen en onder andere Steve Buscemi speelt erin mee.

Woodstock (1970)

De jaren 60: een tijd van Koude Oorlogen, revoluties, vermoorde presidenten, racisme, oorlogen én… Hippies. Want er moest uiteindelijk wel een verzetsbeweging komen tegen al die donkere en sombere gebeurtenissen. De hippies waren all about flower power, vrede op aarde en vrije liefde. Voor een aantal gram wiet of een paar zegels LSD draaiden ze hun hand niet om. Woodstock was een festival op het hoogtepunt van de hippiebeweging, waar helden als Jimi Hendrix, Joe Cocker, Canned Heat, The Who, Janis Joplin en vele andere artiesten hun faam vergaard hebben. In deze documentaire kan je het festival herbekijken en herbeleven of misschien wensen dat je véél eerder geboren was.


Natuurlijk zijn er honderden films waar druggebruik in verheerlijkt wordt, maar die kan ik moeilijk allemaal gaan beschrijven. Als je een grotere fan bent van hersenloze maar hilarische series kan ik Adventure Time, Workaholics, South Park, Rick and Morty, The Office,… aanraden. Die zijn stuk voor stuk ge-wel-dig. Hopelijk hebben jullie iets aan deze (korte) lijst gehad, ik vond het alvast leuk om te schrijven! Have a nice 4/20 y’all. (En ja, Hitler is ook jarig vandaag, maar laten we daar nét iets minder aandacht aan spenderen.)

 

7 thoughts on “4/20: De beste stonerfilms”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.