De beste films van 2015

De periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar is weer aangebroken, de week waarin niemand zin heeft om ook maar iets te doen. Buiten de mensen die graag eindejaarslijstjes maken of zouden moeten studeren in plaats van dat te doen, zoals ik. In dit lijstje staan, in geen bepaalde volgorde, de films waarvan ik het meest genoten heb dit jaar. Leest u vooral mee.

Beste film | Thriller – Victoria

victoria-poster

Victoria beleeft een onvergetelijke nacht in Berlijn met een groep mannen die ze net ontmoet heeft. De film is opgenomen in één take van twee uur en geeft een ideale mix van spanning en romantiek weer. Alle acteurs spelen hun rol op een overtuigende manier. Niet voor niets top-10 waardig. Een uitgebreide review is hier terug te vinden.

Beste film | Drama – The Martian

October_2_24_92_99_18.eps

Dit was een moeilijke keuze, maar The Martian was naast andere dramafilms (Black Mass, Love, Bridge of Spies, The Revenant) dit jaar toch nét dat ietsje beter. Mark Watney (Matt Damon) wordt na een heftige storm door zijn team achtergelaten op Mars en voor dood verklaard. Watney overleefde echter de storm en moet proberen om lang genoeg te overleven op Mars tot de volgende ruimtemissie begint en ze hem kunnen opsporen. The Martian is een film vol verbluffende CGI en overlevingstechnieken die echt zouden kunnen werken op Mars. Let’s science the shit out of this!

Beste film | Actie – Mad Max: Fury Road

11110866_658246694280855_1682386295316885693_o

Ongeveer 40 jaar na de originele Mad Max films met Mel Gibson brengt George Miller Mad Max: Fury Road. Miller mag dan wel 70 jaar zijn, hij weet blijkbaar nog perfect hoe je een actiefilm maakt. Tom Hardy is de nieuwe Max Rockatansky, die zich aansluit bij Furiosa om het samen op te nemen tegen Joe Immortan, een man die in een woestijn de controle over al water heeft. Wat volgt is een film bomvol actie, zeker een aanrader dus.

Beste film | Scifi – Star Wars: The Force Awakens

star-wars-force-awakens-official-poster

Na een half uur genieten van The Force Awakens wist ik dat het de start was van een nu al legendarische trilogie. De film speelt zich 30 jaar na The Return of The Jedi af, met uiteraard nieuwe helden en slechteriken. Maar we zien ook oude bekenden als Han Solo, Chewbecca, Princess Leia, R2D2 en C3PO terug. Voor een recensie met én zonder spoilers, kan je hier terecht.

Beste film | Animatie – Inside Out

inside-out-poster

Of ik ooit al een slechte film van de mannen (en vrouwen) van Pixar gezien heb? Ik denk het niet. En moest het wel zo zijn, was het zeker niet Inside Out. De film speelt zich grotendeels af in het hoofd van Riley, een meisje dat depressief wordt omdat haar gezin verhuist. Niet zij, maar wel haar emoties spelen hier de hoofdrol. Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet proberen in Het Hoofdkwartier (Riley’s hersenen) alles in goede banen te leiden. Dit loopt niet van een leien dakje en Riley wordt met de dag depressiever. Pixar heeft de taboe rond depressie verbroken met deze film, dus alle lof voor hen voor deze geweldige film!

Beste film | Documentaire – Montage of Heck

kurt-cobain-montage-of-heck-2015-turkce-dublaj-hd-izle-256-jpg

Dat ik een superfan ben van Nirvana is bij de mensen die mij kennen wel geweten. Ik kon mijn oren dan ook niet geloven toen Montage of Heck werd aangekondigd. Ik heb de trailers zeker 20x herbekeken. En al mijn verwachtingen werden netjes ingelost. De documentaire bestaat vooral uit privé opnames van Kurt waarin hij over zichzelf vertelt. Een intiemere kijk in het leven van je idool kan je haast niet hebben. De vraag is wel of Kurt dit materiaal ooit uitgebracht zou willen hebben. Dat betwijfel ik. Qua privacy is het misschien not done maar het is en blijft een geweldige documentaire. Op de soundtrack na dan toch, want die is echt ENORM slecht en was nooit bedoeld om door het grote publiek beluisterd te worden.

Beste film | Horror – It Follows

482955

De 19-jarige Jay erft een vloek van haar vriend nadat ze seks heeft gehad met hem. Door de vloek voelt ze zich voortdurend angstig en wordt ze achtervolgd door vreemde wezens die haar willen vermoorden. Ze kan de vloek enkel kwijtraken door seks te hebben met iemand anders. Het zijn de acteerprestaties, de mysterieuze setting en raadselachtige scènes maken deze film geweldig. Je moet geen jumpscares, enge kleine meisjes of bezeten mensen verwachten. In plaats daarvan kan je genieten van een retro horrorfilm die zo uit de jaren ’80 kon komen, maar tijdloos aanvoelt. Een must see voor elke horrorfan.

Beste film | Komedie – Me and Earl and The Dying Girl

me-and-earl-and-the-dying-girl-poster

Cynische humor is key bij Me and Earl and The Dying Girl. Eigenlijk is de film helemaal niet grappig, want het behandelt thema’s als leukemie en vriendschap. Greg is een tiener met weinig zelfvertrouwen. Samen met zijn beste vriend Earl maakt hij barslechte remakes van klassiekers als A Clockwork Orange, Apocalypse Now, Blue Velvet, Eyes Wide Shut etc. Wanneer hij besluit om een film te maken voor een meisje dat leukemie heeft uit zijn klas, worden de drie steeds betere vrienden. De film was grappiger en beter dan ik verwachtte.

Honorable mentions

 • Ex Machina
 • Bridge of Spies
 • The Revenant
 • Sicario
 • Jurassic World
 • The Hateful Eight
 • Listen to Me Marlon
 • Peanuts
 • Bone Tomahawk
 • Far From The Madding Crowd
Ben jij het eens met deze lijst? Laat het weten in een reactie!

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

7 thoughts on “De beste films van 2015”

 1. Als ik deze keuzes naast mijn eigen top 10 (te vinden op http://defilmkijker.com ) leg dan zijn er erg veel overeenkomsten. Mooi dat je ook Victoria noemt, wat een indrukwekkende film is dat.

  Vraagje, kan je ook de optie aanzetten om je blog te volgen via email? Ik volg zoveel blogs dat het anders niet bij te houden is…

  1. Dankjewel voor je reactie(s), jij bent één van de mensen die mij geïnspireerd heeft om deze blog op te richten. Ik zou die optie graag aanzetten maar ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe. Stuur me anders even een berichtje op de Facebook pagina (http://facebook.com/FreshBananaz) als je tijd hebt?
   edit: Ik heb het gevonden, je zou me nu normaal via e-mail moeten kunnen volgen. Dankjewel!

   1. Heb net even zitten kijken, maar zag net dat ik zelf bij m’n subscriptions de optie aan kan zetten dat ik de updates via mail krijg. Dus dat komt helemaal goed. Leuk om te lezen dat m’n blog een inspiratie geweest is. Ik ga Fresh Bananaz zeker volgen en verwacht als je zo door blijft gaat komend jaar nog wel in de Filmsite Spotligh zal verschijnen 😉

 2. Mooie lijst met Mad Max en Inside out als uitschieters. Victoria en It follows moet ik toch dringend eens bekijken, als ik mijn collega-bloggers bezig hoor. Leuke site trouwens 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.