James Donovan: Aren’t you worried?
Rudolf Abel: Would it help?
Informatie
Regie: Steven Spielberg – Jaar: 2015 – Cast: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Jesse Plemons – Genre: Biografie, Drama, Thriller – Distributie: 20th Century Fox
Review
Er zijn zo van die filmmakers waar je bijna 100% zeker bent dat je niet teleurgesteld zal zijn als je je geld neergeteld hebt voor een cinematicket. Bridge of Spies wordt geregisseerd door Steven Spielberg, heeft Tom Hanks in de hoofdrol en Michael Kahn als filmmonteur. Janusz Kaminski staat achter de camera’s en Joel & Ethan Coen zijn de scriptschrijvers van dienst. De film stelt dan ook niet teleur en is naar mijn mening Spielberg’s beste werk sinds Munich (2005).
Dat hij graag historische films maakt is algemeen geweten. Kijk maar naar recente voorbeelden als War Horse en Lincoln. Helaas was Lincoln even historisch accuraat als hij pijnlijk lang en saai was (énorm dus) en War Horse heb ik na een half uur afgezet. Daar ga ik geen woorden meer aan vuil maken. Voor zijn eerste film sinds 3 jaar grijpt Spielberg terug naar de jaren ’60. Hij toont een waar gebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog, op een hoogtepunt van wantrouwen in de onzichtbare strijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De vijand was onzichtbaar, dat was een heel andere sfeer dan die bij de strijd tegen terreur die vandaag de dag aan de gang is.
Tom Hanks doet waar hij goed in is en kruipt in de huid van een alledaagse man, de verzekeringsadvocaat James Donovan. Er wordt hem gevraagd om de gevangengenomen Russische spion van de Sovjet-Unie, Rudolf Abel (Mark Rylance), te verdedigen. Op dat moment wordt een U-2 zweefvliegtuig neergeschoten boven de Sovjet-Unie en de piloot (die ook spion van de Verenigde Staten is) wordt gevangengenomen. Omdat beide landen hun spionnen terugwillen, wordt er een ruilhandel georganiseerd en Donovan wordt naar Berlijn gestuurd om te onderhandelen. Zo belandt hij middenin de Koude Oorlog.

De film heeft een paar pijnlijke minpunten, zoals zijn lengte en het gebrek aan actie. Met zijn 141 minuten is het moeilijk om de aandacht bij de film te houden, vooral bij scènes waar er heel veel gepraat wordt. Sommige van die conversaties mochten sterk ingekort worden of vervangen worden door wat actie. De cast, het geweldige decor en de sfeer die erg realistisch in beeld gebracht is zorgen ervoor dat de minpunten een beetje minder opvallen.
Conclusie
Als een spionnendrama in de Koude Oorlog (met een goede cast en prachtige beelden) jou als muziek in de oren klinkt, moet je Bridge of Spies zeker gaan kijken. Als je meer van actie houdt, zal je hier niet vinden wat je zoekt.
7,5/10
© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs
Deze wilde ik nog erg graag meepikken in de bios maar het is er de afgelopen weken helaas niet van gekomen. Wil hem nog wel erg graag zien en jouw recensie wakkert mijn enthousiasme alleen maar aan.