De Blogathon: Film bekentenissen

Film-Bekentenissen-blogathon-e1460549472187.jpg

Nostra heeft weer een blogathon op poten gezet. Wat houdt dat juist in? Wel:

We hebben allemaal onze geheimen, ook op het gebied van films. Geheimen die we soms al jaren voor ons houden. Het is tijd om deze geheimen en zonden op te biechten.

Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder staan de vragen met mijn antwoorden.

Q: Van welke klassieke films hou je niet en waarom?

A: 2001: A Space Odyssey. Ik ben een (héééél) grote fan van Kubrick, maar holy fuck. Ik ben letterlijk in slaap gevallen in de helft van de film. Visueel heel spectaculair, maar zó saai en traag? Nee, niets voor mij. Hetzelfde met Apocalypse Now of -don’t shoot me- heel het oeuvre van David Lynch, Terence Malick en Lars Von Trier.

Q: Welke tien klassieke films heb je (nog) niet gezien?

A: Onder andere deze films uit de IMDb Top 250 staan nog op mijn to watch-lijstje…

 1. Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
 2. Singin’ In The Rain
 3. Blade Runner
 4. Manhattan
 5. Braveheart
 6. North By Northwest
 7. Alien (alle films)
 8. Das Boot
 9. Blue Velvet
 10. The Good, The Bad And The Ugly

En natuurlijk zoveel andere films, ‘klassiekers’ is dan ook een heel breed begrip.

Q: Ben je ooit na het zien van een film in de bioscoop stiekem een andere zaal ingedoken om nog een film te zien?

A: Nope, ik betaal voor mijn cinemabezoekjes.

Q: Welke acteur/actrice vind je overgewaardeerd?

A: Zonder twijfel: Jennifer Lawrence. Enkel in Silver Linings Playbook kon ik haar appreciëren, maar in al de rest van haar films acteert ze buitengewoon slecht. Misschien komt het door de naaktfoto’s, maar de veel te grote hype die rond haar hangt is ze absoluut niet waard. Of Daniel Radcliffe… Bekijk alle Harry Potters nog eens en zeg me dat die kerel kan acteren. Hint: Not gonna happen. En ook Tom Cruise, Vin Diesel, Angelina Jolie, Robert Pattinson, Nicolas Cage, Adam Sandler, Jaden Smith, Cameron Diaz…

Q: Van welke bekende regisseur heb je nog nooit een film gezien (en waarom)?

A: Woody Allen. Zijn films hebben me nooit echt aangesproken, ik weet niet waarom. Mis ik iets?

Q: Van welke film hou je, die over het algemeen gehaat wordt?

A: Zo heb ik er wel meerdere: Fight Club, Inception, Cars, Cloverfield, The Butterfly Effect… Stuk voor stuk toppers die sommigen absoluut niet kunnen waarderen. Vreemd. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik volg Oscar Wilde hierin wel: “I have the simplest taste. I’m only satisfied with the best.” *start lachband* 

Q: Ben je ooit wel eens “één van die vervelende mensen” in de bioscoop geweest?

A: Nee, dat ben ik ook niet van plan. Er is niks vervelender dan mensen die constant praten, bellen, smsen,… tijdens een film. Praten doe je thuis en niet in de cinema. Fuckers. Of met laserlampjes op het doek schijnen? Don’t even get me started.

leonardo_dicaprio_scarlett_johansson_121117b
Q: Heb je ooit wel eens een film gekeken waar je van tevoren wist dat deze slecht was, maar die je keek omdat er een specifieke acteur/actrice in speelde? Welke en waarom?

A: Zowat alle films met Leonardo DiCaprio of Scarlett Johansson. Ik heb al hun films gezien gewoon omdat zij mijn favoriete acteur/actrice zijn. Niet dat ik wil zeggen dat de meeste van hun films slecht zijn, maar er zitten natuurlijk wel een paar mindere tussen. Zoals The Basketball Diaries, Gangs Of New York, Blood Diamond, J. Edgar (Leo) en Hitchcock, The Black Dahlia, The Perfect Score (Scarlett). Ik kan dan ook niet zeggen dat ik genoten heb van deze films. Niet alles kan perfect zijn, hé Scarjo/Leo? 

Q: Zijn er in je filmcollectie films die je al meer dan vijf jaar hebt, maar nog nooit hebt gekeken?

A: Ik probeer om aan al mijn films te beginnen. Als ik ze niets vind zet ik ze vrij snel af, wat er misschien voor zorgt dat ik ze nooit meer opnieuw bekijk. Helaas zijn hier zoveel voorbeelden van dat ik ze hier moeilijk allemaal kan oplijsten. Scusi, bad habit.

“I don’t like finished things, because finished is over, dead.”

– Norbert Bisky

Q: Wat zijn de slechtste films in je verzameling en waarom heb je ze nog steeds?

A: Goh, wat de slechtste film in mijn verzameling is weet ik even niet, maar de slechtste film die ik ooit zag is The Mist. Ik wil niets verklappen van het plot, dan kunnen jullie net als mij ‘genieten’ van de film. Waarom ligt die überhaupt nog in de rekken? Op de zwarte lijst ermee, dan is iedereen gelukkig. 😉

Q: Zijn er geheimen over de manier waarop je thuis films bekijkt die je wilt opbiechten?

A: Hmm… Nee, ik denk het niet. Buiten misschien het feit dat ik het háát om gezellig op de zetel een filmpje mee te pikken. Dan verkies ik mijn bed, dat veel comfortabeler en ook gewoon cosy is. En ik grijp ook vaker naar mijn smartphone dan ik zelf wil, vooral tijdens een film die minder goed is dan ik eerst dacht. 

Q: Welke andere filmgerelateerde geheimen wil je verder nog delen?

A: Films van het mafiagenre zal ik nooit beu geraken. Ook al is het enorm geromantiseerd, er is iets wat ik énorm interessant vind in dat Italiaans onderwereldje in films. De meeste actiefilms daarentegen vind ik even belachelijk als 90% van hun verhaallijnen.


Wil jij je eigen Blogathon bericht schrijven? Lees hier hoe en wat.

6 thoughts on “De Blogathon: Film bekentenissen”

 1. Fight Club en Cloverfield worden toch niet gehaat? Ik heb zelf niks met Inception dus dat kan ik dan wel weer begrijpen :p

  The Perfect Score vind ik eigenlijk wel leuk.. Scarlett speelde al vrij vroeg meer volwassen rollen dus ik vond het leuk om haar als rebelse tiener te zien. Plus Chris Evans zit in de film en dat helpt (voor mij dan).

  Haha ja ik werd ook niet zo vrolijk van The Mist. Geen slechte film, maar ik hoef het niet zo nodig nog een keer te zien.

 2. Wat 2001… betreft, kan ik je perfect volgen. Ik snap de hype ook niet. Maar Fight Club & Inception worden toch niet gehaat? Bij de klassiekers die je nog nooit zag, zitten wel een paar pareltjes: Alien, The Good The Bad & The Ugly, Blade Runner en Das Boot moet je gewoon gezien hebben.

  En dan ‘The Mist’… daar ben ik het totaal niet met je eens. Schitterende film (niet toevallig van de regisseur van ‘The Green Mile’, ‘The Shawshank Redemption’ en de bezieler van ‘The Walking Dead’) met een einde dat je nooit meer vergeet.

  1. Ik ken genoeg mensen die Fight Club & Inception énorm slecht en overrated vinden. Die klassiekers moet ik inderdaad dringend eens bekijken! En ja, in vergelijking met The Green Mile & Shawshank Redemption stelt The Mist weinig tot niks voor, vind ik. Maar smaken verschillen natuurlijk 🙂

 3. 2001: A Space Odyssey wordt veel genoemd door onze collega bloggers. Ook ik heb hem genoemd en kan je daarin helemaal volgen.

  Dat zijn veel filmklassiekers om naar uit te kijken zeg! Alleen Singin’ in the Rain heeft wellicht de tand des tijds niet helemaal doorstaan.

  Jennifer Lawrence heb ik zelf niet genoemd maar ook daarin kan ik je volgen. Ze speelt niet slecht maar krijgt meer lof (en Oscarnominaties) dan waar ze recht op heeft.

  Of je iets mist aan Woody Allen? Dat varieert nogal sterk. Heeft een aantal sterke films gemaakt maar ook heel veel tussendoortjes waar je niets aan mist. Aangezien jij Scarlett Johansson wel kunt waarderen zou ik je aan willen raden om Match Point op jouw watchlist te zetten. Hele sterke film van Woody Allen.

  Voor wat betreft films die gehaat worden sluit ik mee bij mijn bovenburen. Inception, Cloverfield en Fight Club worden volgens mij niet gehaat. Cars wordt wel als een veel mindere Pixar ervaren maar ook hier is van haat geen sprake.

  The Basketball Diaries, Gangs of New York en The Perfect Score zijn geen sterke films maar ik heb me er prima mee vermaakt.

  The Mist is de slechtste film die je ooit hebt gezien? Geloof me als ik zeg dat het nog vele malen erger kan!

 4. 2001 heb ik zelf ook genoemd 🙂

  Wat betreft je top 10, daar staan een groot aantal hele goede films tussen. Zeker proberen te kijken dus!

  Ik ben niet de grootste Woody Allen fan, maar Blue Jasmine of een Midnight in Paris zijn zeker films die je een keertje moet proberen.

  Begrijp je helemaal wat betreft DiCaptrio en Johannson, kijk van hen ook bijna alles

  The Mist is toch die film dat ze in die supermarkt vast zaten? Zelf vond ik die juist weer erg goed en vooral dat einde is me echt bijgebleven…

  Ik kijk ook graag gangsterfilms. Heb je ook wel eens de echt oude films gezien, zoals bijvoorbeeld White Heat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.