Review: X-Men: Apocalypse (2016)

Apocalypse: You can fire your arrows from the Tower of Babel, but you can never strike God!

cf7kkqeuuaeqame

Informatie

Regie: Bryan Singer – Jaar: 2016 – Cast: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Sophie Turner, Tye Sheridan – Genre: Actie, Avontuur, Fantasie – Distributie: 20th Century Fox

Review

Met X-Men Apocalypse sluit Bryan Singer de tweede X-Men trilogie af. De jonge cast uit de eerste twee delen keert terug (Fassbender, McAvoy, Lawrence) naast heel wat nieuwe personages. Zo zien we een jonge Jean Grey (Sophie Turner) en een al even jonge Scott Somers (Tye Sheridan) als nieuwe studenten op Xavier’s school voor mutanten. Oscar Isaac neemt dan weer de rol van bad guy Apocalypse voor zijn rekening. Al wil een topcast helaas niet zeggen dat dit de beste film uit de reeks is. Wat vonden wij ervan?

Origineel zijn blijkt tegenwoordig erg moeilijk te zijn in Hollywood. Hetzelfde verhaal wordt steeds opnieuw herkauwt en het publiek begint dat stilaan beu te geraken. Hier zien we opnieuw een supersterke mutant die wilt dat de mensheid plaats maakt voor een sterker ras. De good guys moeten hem tegenhouden & alles eindigt in een (poging tot een) epische eindgevecht. Klinkt bekend, toch? Mutant van dienst is Apocalypse, een ex-farao die duizenden jaren begraven lag in een piramide. Hij wordt wakker in de 1983 en wilt de wereld vernietigen, samen met een team van gehersenspoelde mutanten: The Four Horsemen (Magneto, Psylocke, Storm en Angel). Waarom? Omdat het kan. Een decennium nadat Magneto president Nixon probeerde koud te maken leeft hij ondergedoken in Polen, samen met zijn vrouw en kind. Het duurt echter niet lang voor er iets dramatisch gebeurt en hij ervoor kiest om Apocalypse te helpen. Gelukkig bestaat Xavier’s School For Gifted Youngsters nog, waar hij samen met zijn mutanten een plan uitdoktert om het kwaad te bestrijden.

Waar ik mij enorm aan stoor is dat Apocalypse een enorme verspilling is van Oscar Isaac zijn acteertalent. Van de onsterfelijke aartsvijand van de X-Men, zoals hij in de comics wordt afgebeeld, blijft weinig over in de film. De vage en oninteressante mummie doet namelijk niet veel meer dan roepen en emotieloze gelaatsuitdrukkingen op zijn gezicht toveren. Jammer. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al het acteerwerk in deze film de wensen overlaat. Game of Thrones-actrice Sophie Turner is een heel leuke aanwinst als een jonge Jean Grey en haar partner in crime Tye Sheridan, als Cyclops, doet goed zijn best. De supersnelle Quicksilver (Evan Peters) zorgt opnieuw voor één van de meest memorabele scènes in de film. Voor mij zijn het James McAvoy als Xavier en Michael Fassbender als Magneto die de show stelen. Ze spelen allebei zo’n emotioneel gebroken en complex personage dat je echt met hun gaat meeleven. En ja, jullie weten wat ik vind van Jennifer Lawrence…

Na het zien van The Empire Strikes Back in de cinema, discussiëren een paar X-men over welke film nu eigenlijk de beste is: A New Hope of deze. Ze geraken er niet echt uit maar zijn het wel over één ding eens: ‘De derde film is altijd de slechtste’. Laat dat nu toevallig zelfspot zijn, aangezien de derde X-Men algemeen beschouwd wordt als de slechtste uit de originele trilogie. Ook X-Men Apocalypse dreigt de geschiedenisboeken in te gaan als één van de slechtst onthaalde films in de reeks, maar dat is allesbehalve terecht. Hij haalt misschien het niveau van Days of Future Past niet maar het blijft een leuke film om naar te kijken. De cameo van Wolverine was ook leuk om te zien. Sommige dingen konden natuurlijk beter, vooral dan het eindgevecht.

Conclusie

Is dit de beste X-Men-film van de laatste 16 jaar? Nee, helemaal niet. Het is zeker ook niet “de slechtste film aller tijden” zoals sommige critici beweren. De slechte recensies zijn volgens mij helemaal onterecht. Laat ze je dan ook niet afschrikken want de film is wel de moeite. Hij is -zoals eerder gezegd- alleen niet te vergelijken met het niveau van Days Of Future Past. Maar ik wil in ieder geval meer zien van de nieuwe generatie X-Men dus een nieuwe trilogie mag er van mij zeker wel komen. Make it happen, Marvel!

6,5/10

Heb jij X-Men Apocalypse al gezien? Wat vond je ervan? 

4 thoughts on “Review: X-Men: Apocalypse (2016)”

  1. Weetje wat mij opvalt? Dat de films die Marcel coproduceert met Fox van een veeeeeel slechtere kwaliteit zijn dan diegene die ze zelf produceren en zelf uitbrengen. Neem nu bijvoorbeeld de “Fantastic Four”-flop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.