Review: 10 Cloverfield Lane (2016)

Emmett: Could have been the Russians, aliens, maybe the South Koreans…

Michelle: You mean North Koreans?

Emmett: Is that the crazy one? Then yeah.

10-cloverfield-lane-movie-poster

Informatie

Regie: Dan Trachtenberg – Jaar: 2016 – Cast: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallager Jr. – Genre: Drama, Horror, Mysterie – Distributie: Paramount Pictures

Review

Acht jaar geleden kwam de cultfilm Cloverfield uit, die een ramp in Manhattan beschreef met beelden die teruggevonden waren op een handycam van een groep jongeren. Een mooie marketingcampagne leverde de film 170 miljoen dollar op en critici waren weg van de unieke stijl van cinematografie. Empire Magazine noemde het zelfs de vijfde beste film van 2008. Een vervolg leek dan ook een logische keuze. In de voorbije acht jaar doken er vaak geruchten op over dat vervolg, maar daar bleef het bij. Tot op 15 januari van dit jaar. Toen kregen we eindelijk de eerste trailer van 10 Cloverfield Lane te zien en niemand wist dat de film al die tijd in productie was. Mysterieus, am I right? Al kan je ‘t niet echt een vervolg noemen, maar volgens J.J. Abrams eerder een ‘bloedverwant’ van Cloverfield.

10 Cloverfield Lane is dan ook een heel ander soort film, een found footage film of een directe prequel of sequel mag je niet verwachten. Wat dan wel? Een psychologische thriller die zich grotendeels op één plek afspeelt, de doomsday bunker van de mysterieuze Howard (John Goodman). De originele titel van de film was ‘The Cellar’, wat de sfeer van de film perfect beschrijft. Het was pas nadat het productiehuis van J.J. Abrams, Bad Robot Productions, de film oppikte dat er een connectie gemaakt werd met het Cloverfield universum.

Na een auto-ongeluk wordt Michelle (Mary Elizabeth Winstead) wakker in die laatstgenoemde bunker. Ze weet niet waar ze is en ze is vastgeketend aan een muur. Howard blijft zeggen dat hij Michelle gered heeft in plaats van ontvoerd. De aarde zou namelijk aangevallen zijn door een onbekende vijand. De lucht buiten is giftig en iedereen die Michelle ooit kende is wellicht dood. Of hij nu gelijk heeft of niet, het zal Michelle weinig interesseren. Ze wil hoe dan ook ontsnappen. Al gauw krijgt ze meer vrijheid dan verwacht, ze mag gebruik maken van alle faciliteiten in de bunker: de gezellige living met een werkende keuken, televisie, jukebox, een aantal magazines, videobanden en een badkamer waar ze zich kan douchen. Dit alles doet ze niet alleen, want de schuilkelder wordt ook bewoond door Emmett (John Gallager Jr.). Het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn, want er klopt volgens Michelle iets niet aan Howard. Samen met Emmett probeert ze te ontdekken wat precies.

10 Cloverfield Lane.jpg

Net als bij Cloverfield weet je even veel als de personages zelf, dat maakt de film net zo spannend. Mary Elizabeth Winstead zet een mooie rol neer als de angstige maar dappere Michelle, die vastberaden is te ontsnappen. Ook Emmett is goed gecast. De grootste verrassing is John Goodman, hier in één van zijn beste rollen ooit. Hij wisselt perfect af tussen een creepy Jozef Fritzl-figuur en een lieve huisvader. Je weet nooit welke van de twee hij écht is. De verschillende plottwists zijn net zo verrassend als de aankondiging van de film (waar niemand iets van wist) in januari. En je zou het misschien niet zeggen, maar deze film is de debuutfilm(!) van Dan Trachtenberg. Ondanks zijn gebrek aan ervaring weet hij de kijker mee te nemen in de film en door het gebruik van close-ups creëert hij een claustrofobische sfeer. Heerlijk! Na driekwart van de film weet je nog niet écht wat er aan de hand is, dus je zal enorm benieuwd zijn naar het einde.

Over dat einde… Nee, ik wil er liever niet teveel woorden aan vuilmaken. Of misschien wel deze twee: belachelijk jammer.

Conclusie

10 Cloverfield Lane is de psychologische thriller op z’n best. Geen schrikeffecten, wel één grote mindfuck. Is Howard gek of heeft hij gelijk? Is de lucht buiten echt giftig? Hoe zit het met andere overlevenden? Waarom staat er in bebloede letters HELP gekrast op het venster? Wáárom dat einde? Een -al dan niet even duidelijk- antwoord op deze vragen krijg je bij het bekijken van de film. Dus dat zou ik nu maar snel gaan doen. Ik kijk alvast uit naar meer werk van Trachtenberg, misschien wel een vervolg-vervolg? 😉

7/10


Koop 10 Cloverfield Lane op Blu-Ray via Bol.com en steun Fresh Bananaz

6 thoughts on “Review: 10 Cloverfield Lane (2016)”

  1. Ik heb echt intens genoten van de film, die ik in IMAX heb gezien. De sfeer, de personages, alles was echt supertof. Dat laatste kwartier was echt zonde, waardoor ik mij hardop afvroeg waarom de film niet gewoon 15 minuten eerder was afgelopen. Zelf vond ik het een niet groot genoege afknapper om het begin van de film te verpesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.