Estafette Race – De tien: Beste acteurs

De-tien-Beste-acteurs-estafette-blogathon-1


Het is weer zover! Nostra heeft een nieuwe blogathon gelanceerd: De tien beste acteurs estafette. Ik was er tot vorige week eerlijk gezegd nog niet van op de hoogte. Waarschijnlijk omdat ik de laatste tijd enorm weinig geblogt heb. Het was dan ook leuk om te zien dat ik een mail van Wilco kreeg waarin hij mij nomineerde. Bedankt daarvoor! Door tijdsgebrek heb ik hier helaas niet zoveel moeite in kunnen steken als gepland. Anyway, ik hoop dat jullie mijn keuze kunnen appreciëren. Let’s go!

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra heeft een lijst gemaakt met tien acteurs die hij het beste vindt. Aan het einde van elke post, net zoals bij een echte estafette race, wordt het stokje doorgeven aan een andere blogger (dat hoeft geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en deze vervolgens vervangen door zijn of haar eigen keuze. Uiteraard moet deze keuze ook onderbouwd worden. Leuk is om te gaan ontdekken welke acteurs de definitieve lijst zullen gaan halen en in de weg daarnaartoe zullen we in aanraking komen met allerlei verschillende blogs en meningen. Lees hier het originele bericht op de site van De Filmkijker, waar ook gelinkt zal gaan worden naar alle estafette blogs die de komende tijd zullen verschijnen.

De regels

 • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt, heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet er een andere blogger genomineerd worden.
 • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar het originele bericht van De Filmkijker. Nostra blijft deze updaten, zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook fijn voor je lezers en ook voor degene die jouw het stokje heeft overhandigd).
 • Je kan alleen een artikel plaatsen als je ook daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

Deze 9 toppers mogen van mij blijven:

Kevin Spacey

john-doe

Wilco kegelde vorige week zonder schaamte Marlon Brando uit de top 10. Ik ben er nog altijd niet goed van! Maar om die grote leegte op te vullen zette hij Kevin Spacey op de plaats van Brando. Daar kan ik zeker wel mee leven. De eerste keer dat ik Spacey zag schitteren was (denk ik) in Se7en. Fun fact: Hij wou niet dat zijn naam in de opening credits of op advertenties zou staan om ervoor te zorgen dat zijn rol een geheim bleef voor de kijker. De studio vond het idee maar niets maar omdat de rol heel laat gecast was (en ze misschien geen vervanger zouden vinden) gingen ze ermee door. Spacey zei er het volgende over: “I was either going to be on a plane to shoot the movie or I wasn’t.”

Verder is Spacey bij het grote publiek bekend als President Underwood in House of Cards. Je kent hem misschien ook van American Beauty, L.A. Confidential of als Keyser Söze in The Usual Suspects.


Tom Hanks

Tom Hanks stars in Columbia Pictures' "Captain Phillips."

De rol van Tom Hanks die mij het meest zal bijblijven is die van Woody uit Toy Story (1995). Dat klinkt misschien best stom, maar ik heb die videocassette letterlijk grijsgedraaid toen ik klein was (misschien vooral in het Vlaams, maar later in het Engels). Ik moet wel toegeven dat ik nog niet al het werk van Tom Hanks heb mogen aanschouwen. Klassiekers als Saving Private Ryan, Castaway en The Green Mile staan nog áltijd op mijn to-watch lijstje (shame on me!). Zijn samenwerking met (regisseur) Clint Eastwood in Sully (2016) belooft veel goeds. Ben benieuwd!

Mijn aanraders:
Forrest Gump (1994), Toy Story (1995), Road to Perdition (2002), Captain Philips (2013)


Jake Gyllenhaal

nightcrawler

Eén van mijn favoriete acteurs ooit. Elke film waar Gyllenhaal in meespeelt heeft iets speciaal maar ik kan nooit thuisbrengen wat precies. Hij is een veelzijdig acteur en ik hoop dat hij nog lang in deze lijst mag vertoeven. Een echte kameleon! Mijn favoriete films met Gyllenhaal zijn Source Code, Enemy (!), Prisoners, Nightcrawler. Enemy is zo’n film die volgens mij onder de radar gebleven is maar dat totaal niet verdient. Als je de kans hebt, kijken! Je zal er geen spijt van hebben. Misschien kunnen jullie mij dan het eindshot uitleggen…

Mijn aanraders:
Source Code (2011), Enemy (2013), Prisoners (2013), Nightcrawler (2014)


Michael Fassbender

SteveJobsFassbender-V2

Ik heb Fassbender denk ik voor de eerste keer aan het werk gezien in Shame (2011) als een seksverslaafde man in New York. Ik werd omvergeblazen door zijn acteerprestaties. Damn! Verder speelt hij een voortreffelijke Magneto in zowel X-Men: First Class (2011) als in X-Men: Days of Future Past (2014) en Steve Jobs in de gelijknamige film uit 2015.

Mijn aanraders:
X-Men: First Class (2011), Shame (2011), X-Men: Days of Future Past (2014), Steve Jobs (2015)


Joaquin Phoenix

her-joaquin-phoenix-41

Eerst en vooral hou ik van Joaquin Phoenix omdat zijn voornaam super hard op de mijne lijkt. Dat maakt hem natuurlijk al een leuk persoon 😉  Ik heb eigenlijk nog maar drie films met Phoenix gezien en Her (2013) steekt met kop en schouders boven de andere twee uit. Eerst wou ik hem uit de lijst gooien, maar dat kon ik niet maken bij gebrek aan kennis.

Mijn aanraders:
Her (2013)


Robin Williams

maxresdefault

Een grote meneer die veel te vroeg heengegaan is. Als je interviews met hem bekijkt op Youtube merk je wel degelijk dat hij met een zware depressie kampte. Triest om te zien. Hij is als acteur vooral bekend om zijn komische rollen maar hij was ook steengoed in drama’s. Goede voorbeelden hiervan zijn One Hour Photo en Insomnia. En niet te vergeten: zijn rol als Genie in Aladdin. Fan-tas-tisch.

Mijn aanraders:
Aladdin (1992), Jumanji (1996), Good Will Hunting (1997), One Hour Photo (2002), Insomnia (2002), Worlds Greatest Dad (2009)


Robert De Niro

ronin-robert-de-niro-13-rcm0x1920u

Als één van de beste acteurs van zijn generatie is het pijnlijk om te zien welke rollen hij nu tot zijn rekening neemt. Dirty Grandpa is hier een voorbeeld van, ik heb nog nooit een film zo moeten afbreken in een recensie. Als we zijn recente rollen vergeten blijven enkel de pareltjes over. Ik ben in het algemeen een (héél) grote fan van het mafiagenre, dus mijn favoriete rollen van De Niro zijn vooral gangsterrollen.

Mijn aanraders:
The Godfather: Part II (1974), The Deer Hunter (1978), The Untouchables (1987), Goodfellas (1990), Cape Fear (1991), Silver Linings Playbook (2012)


Al Pacino

heat

Als er iemand deze levende legende van de lijst DURFT te halen… Wel, ik laat het Al (AKA dé ultieme gangster) zelf zeggen. Trouwens, weten jullie dat er een remake van Scarface (1983) aankomt?! In fucking L.A.?! ZONDER Al Pacino?!?! Damn you, Hollywood! DON’T YOU DARE, YOU FUCKING COCKROACH! *breathes heavily*

godfather-partii-6.gif

Mijn aanraders:
The Godfather (1972), Dog Day Afternoon (1976), Scarface (1983), Scent of A Woman (1993), Carlito’s Way (1993), Heat (1995)


Daniel Day-Lewis

lincoln

Ahh, Daniel-Day-Lewis. One of the greatest. Deze man heeft in my opinion method acting uitgevonden. Zijn rol in There Will Be Blood is niet te beschrijven. Ik bedoel, ik kan ‘m niet beschrijven. Zo meesterlijk goed… Ook in Lincoln en Gangs of New York tilt hij method acting naar een hoger niveau. Chapeau. Jammer dat die films zelf dan weer niet zo interessant zijn… Ik moet wel nog een groot aantal van zijn films zien, om eerlijk te zijn.

Mijn aanraders:
There Will Be Blood (2007)


“So long, farewell, auf Wiedersehen, good night.”

Philip Seymour Hoffman

maxresdefault (1).jpg

Ik MOEST een keuze maken en het was écht niet gemakkelijk. Maar helaas verlaat PSH de top 10. Ik vind hem er eigenlijk ook niet echt inpassen, hij is niet zo’n topacteur als de andere acteurs in de lijst. Desalniettemin heeft hij een paar fantastische (bij)rollen neergezet, zoals die in Scent of a Woman, Boogie Nights, Magnolia, The Talented Mr. Ripley, 25th hour,… Ook weer een talent dat veel te vroeg is gestorven. Drugs are bad, m-kay.

Mijn aanraders:

Scent of a Woman (1992), Boogie Nights (1997), Magnolia (1999), The Talented Mr. Ripley (1999), 25th Hour (2002)


 

Welkom, mr. Nicholson!

Jack Nicholson

jack-nicholson20copy

Dit is mijn favoriete acteur aller tijden. Duizend hartjes voor deze man! <3 Hij is één van de meest charismatische, mysterieuze en unieke acteurs in Hollywood. Ik snap niet hoe het kan dat hij nog niet in de lijst stond… Nicholson is niet voor niets de man met de meeste nominaties voor een Academy Award aller tijden. Zijn drie Oscars zijn ook meer dan terecht. Dus bij deze. 🙂

Mijn aanraders:

Chinatown (1974), One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975), The Shining (1980), Batman (1989), As Good As It Gets (1997), The Departed (2006)


 

Dit was mijn inzending voor deze blogathon! Ik hoop dat jullie het iet of wat eens zijn met mijn keuze. If not, commentaar geven mag altijd! De volgende die de lijst mag bewerken is Paul van Filmliefhebber.com. Ik ben benieuwd hoe deze lijst verder gaat evolueren en wie er nog gaat afvallen. Want het begint verdomd lastig te worden! Veel succes, Paul! Je hebt één week de tijd (maar begin er liefst iets vroeger aan dan ik) 😉

Als je benieuwd bent naar eerdere inzendingen voor deze blogathon, kan je die hier terugvinden:

De Filmkijker

Mcurl

Be Cool, Sodapop

De Protagonisten

Kurt Blogt

PlCoyote

Wilco Born

11 thoughts on “Estafette Race – De tien: Beste acteurs”

 1. Mooi mooi mooi. Jack hoort inderdaad in dit lijstje maar omdat ik zeker was dat hij vroeg of laat aan de lijst zou toegevoegd worden, sloeg ik hem even over. Trouwens… Stel je voor dat je wel veel tijd had voor deze post. Ik vind deze al behoorlijk geslaagd 😊

 2. Hahaha je hebt inderdaad goed je best gedaan. Jammer dat Philip Seymour Hoffman eruit is, maar je onderbouwing is eigenlijk niets tegen in te brengen. Aan Nicholson had ik zelf nog niet gedacht, maar ook dat is eigenlijk wel een logische keuze!

 3. Nostra zei het al en ik treed hem bij: Paul is niet te benijden. Ik wens hem dan ook veel succes 😊
  Trouwens, een schitterende toevoeging. Een van mijn favoriete acteurs ooit. Cuckoo’s nest is sowieso mijn favoriet met hem, maar ook zijn rollen in The Pledge, As Good As It Gets of zelfs Batman zijn onvergetelijk. Een klasbak die hier niet mocht ontbreken.
  Wel nog vermelden dat ik het bijzonder jammer vind dat PSH geschrapt werd. Zijn rollen in The Master en Capote zijn ronduit subliem…

 4. Erg goede toevoeging! Ik ben vooral erg blij dat je mijn ‘Mijn aanraders’ idee ook hebt toegepast. Geeft toch net wat beter beeld van wat iemand leuk vind om te zien of uberhaupt wat iemand heeft gezien. Hopelijk dat nog velen dit na jou blijven doen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.