Estafette Race – De tien: Beste actrices

Ja, ik weet het. De recensies laten de laatste tijd nogal op zich wachten. Sorry daarvoor! Dit komt omdat ik 1. meer en meer last heb van een writers block en 2. mijn schrijfstijl minder en minder goed begin te vinden. Het is natuurlijk logisch dat je recensies online zet waar je zelf tevreden van bent, wat ik dus niet (meer zo vaak) ben. Gelukkig zijn er dan mensen als Xander van Screendependent die mij nomineren voor de estafette race van Nostra. Dit keer niet van acteurs, wel van actrices. Benieuwd? Let’s gooooo


Over de estafette race

de-filmkijker-de-tien-beste-actrices-estafette-race-e1476007746195

Het idee achter de estafette race

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra stelde een lijst op van de actrices die volgens hem de beste zijn. Aan het einde van zijn artikel, gaf hij het stokje door aan Screendependent. Van ons wordt verwacht dat we één actrice uit de lijst halen en een nieuwe actrice voorstellen die volgens ons in het lijstje thuishoort. Natuurlijk moeten we telkens onderbouwen waarom die actrice er bij mag en waarom die andere er niet meer in hoort.

Ook aan het einde van dit artikel wordt het stokje weer doorgegeven aan een andere blogger. Het hoeft niet per se te gaan om een andere filmblogger. Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan. Op het einde is er dan een consensus en zie je de lijst met de tien beste actrices volgens bloggend België en Nederland.

Geen estafette zonder regels

 • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
 • Gebruik het logo van deze estafette-race in je post en link naar het originele bericht van Nostra. Hij blijft deze updaten zodat iedereen alle gerelateerde artikelen kan vinden. Ook een link naar het artikel van diegene voor jou kan nuttig zijn. Dat is immers leuk voor de lezers.
 • Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

De 9 dames die mogen blijven

Audrey Hepburn

701285ab96593b93d56186bc9c5f7bed_large

Hepburn is ongetwijfeld één van de beste actrices aller tijden. Ze blijft tot de verbeelding spreken vanwege haar elegantie, talent en schoonheid. Haar eerste en enige Oscar won ze met de film Roman Holiday (1953). Fun fact: Hepburn is geboren in Elsene, ze was dus een Belg! Omdat ze haar jeugd grotendeels doorgebracht heeft in België en Nederland sprak ze vloeiend Nederlands (en ook Engels, Italiaans, Spaans, Frans).

Aanraders:

Breakfast at Tiffany’s  (1961)

Cate Blanchett

NBC's "71st Annual Golden Globe Awards" - Arrivals

Voor mij zal Blanchett altijd gelinkt zijn aan Galadriël van de Lord of The Rings– en The Hobbit-trilogie. Die rol heeft ze uitstekend neergezet. Het feit dat ze Bob Dylan gespeeld heeft in de biopic I’m Not There, bewijst eigenlijk echt wel wat een topwijf Blanchett is.

Aanraders:

Lord of The Rings: The Fellowship of The Ring (2001) , Lord of The Rings: The Two Towers (2002), Lord of The Rings: The Return of The King (2003), I’m Not There (2007), The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013), The Hobbit: The Battle of The Five Armies (2015)

Julianne Moore

julianne-moore-newbeauty-magazine-ginger-parrot-628x3551

Een voorbeeld voor vele actrices vandaag de dag en bijna volmaakt in elke rol die ze speelt. Ze zit al bijna drie decennia in de wereld van Hollywood en dat merk je. Haar eerste Oscar won ze echter pas in 2014 met de film Still Alice. Ik denk dat Moore lang blijft vertoeven in deze top 10. Het zou in ieder geval meer dan terecht zijn.

Aanraders:

Boogie Nights (1997), The Big Lebowski (1998), Magnolia (1999), Far  From Heaven (2002), Children of Men (2006), I’m Not There. (2007), The Kids Are Alright (2010), Still Alice (2014)

Marilyn Monroe

landscape-54bc0d769a7b7-hbz-marilyn-monroe-01-xl

Ze is al meer dan een halve eeuw dood maar ze blijft voortleven in ons dagelijks leven. Monroe is nog altijd hét filmicoon/sekssymbool van de jaren ’50. In die tijd was ze één van de beroemdste personen wereldwijd. Eindeloos respect voor een vrouw die veel te vroeg gestorven is maar nooit vergeten zal worden.

Aanraders:

Gentlemen Prefer Blondes (1953), The Seven Year Itch (1955), Some Like It Hot (1959)

Meryl Streep

meryl_streep

Streep heeft een paar ups & downs gekend in haar carrière maar ze blijft een actrice om U tegen te zeggen. Ze heeft 3 Oscars op haar naam staan en is maar liefst zeventien keer genomineerd voor het gouden beeldje. Ze verdiend dus zeker en vast haar plaats in dit rijtje.

Aanraders:

The Deer Hunter (1978), Manhattan (1979), Kramer vs. Kramer (1979), Ironweed (1987), The Devil Wears Prada (2006), Doubt (2008)

Kate Winslet

kate-winslet2-jpg

Het is ergens spijtig dat Winslet door het grote publiek enkel met Titanic geassocieerd wordt. Ze is zoveel meer dan dat en dat bewijst ze elke keer opnieuw. Kijk maar naar haar rollen in Eternal Sunshine of The Spotless Mind, Steve Jobs en Revolutionary Road.

Aanraders:

Titanic (1997), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Revolutionary Road (2008), Steve Jobs (2015)

Marion Cotillard

marion_cotillard10

Veel hartjes voor Cotillard. Ik heb haar voor het eerst aan het werk gezien in Inception maar ze is waarschijnlijk het bekendst van haar rol in de The Dark Knight: Rises. Sinds 2012 heeft ze een crush op Mathias Schoenaerts, van toen ze naast hem schitterde in De Rouille et d’os. Ook in de naderende Assassins Creed film zal ze een belangrijke rol vertolken. Benieuwd!

Aanraders:

La Vie en Rose (2007), Inception (2010), De rouille et d’os (2012), The Dark Knight Rises (2012)

Tilda Swinton

gusi5byxs3btra4ohosp

Swinton valt op, al is het door haar excentrieke uiterlijk of persoonlijkheid. Op vlak van haar acteerwerk moet ik eerlijk toegeven dat ik geen oordeel kan vellen. Ik kan mij maar één film met haar herinneren, A Bigger Splash, waarin ze geen woord zegt. Toch mag ze blijven staan, want ik ben benieuwd hoe ze speelt in de nieuwe Marvelfilm Doctor Strange.

Aanraders:

A Bigger Splash (2016)

Alicia Vikander

alicia-vikander-high-definition-wallpapers

Ahh, Alicia. <3 Een jonge maar veelbelovende Zweedse actrice. In Ex Machina en The Man From Uncle is ze fantastisch goed. In mijn recensie van Ex Machina komt Vikander ruim aan bod. Ze is ook het gezicht van Lara Croft in de nieuwe Tomb Raider.


“So long, farewell, auf Wiedersehen, good night.”

Frances McDormand

ITALY-CINEMA-FESTIVAL-MOSTRA

Om eerlijk te zijn kan ik mij maar één film herinneren met Frances McDormand en dat is Fargo (1996). Dat is voor mij ook de reden waarom ze eruit ligt, ze is niet memorabel. Blijkbaar speelde ze ook mee in Almost Famous, Miller’s Crossing, Primal Fear. Die rollen hebben blijkbaar geen indruk gemaakt op mij. Geen idee of dit terecht of onterecht is maar ik weet wel dat ze getrouwd is met Joel Coen. En dat maakt haar best wel awesome!

Mijn aanraders:

Fargo (1996)


Welkom, Natalie Portman!

Natalie Portman

bts_natalie_portman_clean

Het was moeilijk… Eerst dacht ik eraan om Milly Bobbie Brown, Emma Watson, Chloë-Grace Moretz of Maisie Williams toe te voegen. Stuk voor stuk jonge topactrices maar ze hebben nog niet zoveel films en/of series op hun CV staan (buiten Watson dan). Jammer! Ik sta altijd perplex van fenomenale acteerprestaties van jonge actrices. Zo ook bij die van Natalie Portman in Léon. Fan-tas-tisch. Haar rol in Black Swan geeft mij ook elke keer opnieuw kippenvel. Portman is een veelzijdige actrice (én Oscarwinnares) die volgens mij niet misstaat in deze top 10. Binnenkort zal ze te zien zijn als Jackie Kennedy in de film Jackie (2017), die volgend jaar bij ons in de zalen zal spelen. Hope you can meet my expectations, Nat! 😉

Mijn aanraders:

Léon (1994), Garden State (2004), V For Vendetta (2005), Black Swan (2010)


Fresh Bananaz nomineert…

Omdat Wilco Born mij bij de vorige estafette race nomineerde, krijgt hij nu zelf een nominatie cadeau. We zijn enorm benieuwd naar jouw toevoeging (en laat Natalie alsjeblieft nog even staan! 👏🏻). Je hebt één week de tijd om je artikel neer te pennen. Hopelijk lukt dat. In ieder geval: Heel veel succes!


Ben je het eens met mijn toevoeging? Wie is jouw favoriete actrice aller tijden? Laat het weten in een reactie! 

9 thoughts on “Estafette Race – De tien: Beste actrices”

 1. Jij hebt niet geslapen, of wel? 😉 Natalie begrijp ik al beter dan Alicia. Snap je keuze ook wel om Frances eruit te halen. Ik ken die ook niet echt.

 2. Goeie toevoeging. In mijn ogen ook een betere dan Vikander (die eigenlijk nog maar heel weinig bewezen heeft). Jammer dat je McDormand eruit haalt want dat is echt wel een goeie actrice (zie ook Mississipi Burning of Burn After Reading). Benieuwd hoe dit verder gaat…

 3. Ik ken McDormand zelf ook alleen van Fargo, en kan me dus wel vinden in je keuze (in die film vond ik haar iets te karikaturaal). Ook een fijne keuze voor Portman, die ik met name in V for Vendetta en Black Swan weergaloos vond spelen.

  Het is een lastig dilemma wat betreft de blogathon dat zich hier lijkt op te werpen: mogen actrices van weleer die hun sporen al lang verdiend hebben wel opgeofferd worden voor jongere actrices die eigenlijk puur likeable zijn op basis van enkele recente prestaties?

  Zelf moet ik eerlijk bekennen dat ik meer heb met Portman en (vooral) Vikander dan met de ‘oudere garde’. Een ‘ja’ ligt dus voor de hand, maar bij de acteurs is het voor mij weer grotendeels andersom…
  Uiteindelijk bepaalt smaak wat mij betreft toch de keuze, en niet uit welk tijdperk een actrice komt. Of niet?:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.