Gastrecensie: 10 Things I Hate About You (1999)

Patrick: Hey there girly. How you doin’?

Kat Stratford: Sweating like a pig actually and yourself?

Patrick: Now there’s a way to get a guy’s attention huh?

Kat Stratford: My mission in life. But, obviously I struck your fancy so you see it worked. The world makes sense again.

e_cover

Informatie

Regie: Gil Junger – Jaar: 1999 – Cast: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larissa Oleynik, David Krumholtz, Andrew Keegan – Genre: Komedie, Drama, Romantiek – Distributie: Buena Vista Pictures

Review

“Why so serious?” is het citaat waar men aan denkt wanneer de naam Heath Ledger klinkt. Hij staat dan ook vooral bekend om zijn rol als the Joker in de Batman-film The Dark Knight. In 10 Things I Hate About You laat hij zich van een totaal andere kant zien. Van de bad guy naar de bad boy, hij liet er menig tienerhart sneller door slaan. Het was zijn debuut in de Verenigde Staten, en dat was meteen twee awards waard.

Cameron James is een nieuweling op Padua High, een middelbare school in Seattle. Hij wordt er wegwijs gemaakt door Michael, en ziet dan voor het eerst Bianca Stratford. Ze is het meest begeerde meisje van de school, maar zit met één probleem. Ze mag van haar vader niet uitgaan. Na een felle discussie met haar vader verandert deze regel. Ze mag uitgaan, als haar zus Katarina – Kat – (Julia Stiles) meegaat. Dit is allemaal goed en wel, als het niet zo zou zijn Kat hier helemaal geen behoefte aan heeft. Op school is Kat ook helemaal niet geliefd. Ze wordt door velen zelfs gevreesd en staat bij leerkrachten bekend om haar feministische uitspraken. Maar Cameron ziet het probleem niet. Hij is vastbesloten Bianca mee uit te nemen. Samen met Michael overtuigt hij Joey Donner, een rijk model dat ook een boon voor Bianca heeft, iemand om te kopen Kat mee te nemen zodat Bianca weg mag.

Hun oog valt op Patrick Verona (Heath Ledger), een jongen met een bad boy imago. Er gaan verhalen over hem de ronde dat hij ooit een levende eend heeft opgegeten, geen lever heeft, en dat hij ooit een korte pornocarrière heeft gehad. Na wat moeite en een paar kapotte schoolboeken, neemt Patrick het geld aan. “Dit wordt gemakkelijk,” dacht hij waarschijnlijk, maar niets is minder waar. Kats recht voor de rape antwoorden en ongeïnteresseerde houding trokken zijn aandacht. Hij viel voor haar en dit leidde tot de scène waar elk tienermeisje, ook Kat, haar hart aan Patrick/Heath verloor. De scène waarin hij Frank Sinatra’s I Love You Baby coverde. Vanaf dan begint er langzaam iets tussen de twee te bloeien, tot het uitkwam dat Patrick omgekocht werd. Maar zoals in de meeste romantische tienerfilms overwint de liefde, en komt alles op een of andere manier terug goed.

10-things-i-hate-about-you
Joseph Gordon-Levitt & Larisa Oleynik

Romantisch, dramatisch en humoristisch zijn inderdaad de drie woorden die de film 10 Things I Hate About You het beste omschrijven. De sarcastische opmerkingen van Kat, de onverwacht romantische avances van Patrick en het overdramatische personage Bianca zijn slechts enkele dingen die dit bewijzen. Het is leuk om te zien hoe Kat zich langzaam maar zeker openstelt voor Patrick. En evengoed leuk te ontdekken dat Patrick helemaal niet de bad boy is die hij in het begin leek te zijn. En laten we het ijzersterke sonnet 141 van Shakespeare niet vergeten, een aangepaste versie weliswaar.

Heath Ledger bewijst zeker en vast een veelzijdig acteur te zijn. Een bad boy tieneridool met zangtalent, een homoseksuele cowboy (Brokeback Mountain) en een gestoorde moordenaar (The Dark Knight). Dit zijn slechts enkele sterke rollen die hij heeft laten zien. Maar hij had er veel meer kunnen laten zien moest hij op 22 januari 2008 niet gestorven zijn aan een combinatie van voorgeschreven medicatie. R.I.P Heath Ledger is dus zeker gepast om te zeggen.

Conclusie

10 Things I Hate About You is een leuke update van Shakespeares The Taming of the Shrew. Het is een film om op te zetten als je The Notebook, Titanic of Pretty Woman niet voor de duizendste keer wil zien. Het is een grappige film waar je niet bij moet nadenken, dus ideaal om te zien op een vriendinnenavondje of dergelijke. De film is wel duidelijk gericht op tieners door de setting, een middelbare school, en de cliché verhaallijn. Maar of ik de film ooit beu zal geraken? Not even close, not even a little bit, not even at all.

7/10

© Fresh Bananaz | Auteur: Romy Geunens


Bestel 10 Things I Hate About You hier op DVD via Bol.com

One thought on “Gastrecensie: 10 Things I Hate About You (1999)”

  1. Heb deze vorig jaar voor m’n blindspot films voor het eerst gezien en het was niet aan mij besteed. Het wilde me simpelweg niet pakken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.