Review: Black Mass (2015)

“Hey Buddy, I need you to listen very carefully to what I’m saying because there are lessons again and again throughout your whole life. You gotta learn from these things, right? It’s not what you do, it’s when and where you do it, and who you do it to or with. If nobody sees it, it didn’t happen.”

black-mass-poster

Informatie

Regie: Scott Cooper – Jaar: 2015 – Cast: Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kevin Bacon, Joel Edgerton – Genre: Biografie, misdaad, drama – Distributie: Warner Bros

Review

Black Mass is een ouderwetse maffiafilm à la The Departed, waar er tegenwoordig veel te weinig van gemaakt worden. Een hoogvlieger in zijn genre is het zeker niet, dat komt omdat de film veel elementen leent van zijn voorgangers en daardoor een eigen identiteit en de nodige diepgang mist. Als je dat even vergeet, valt de film redelijk goed mee.

Boston, 1975. Whitey Bulger (Johnny Depp) was één van de meest beruchte criminelen van de laatste 40 jaar. Hij stond samen met namen als Osama Bin Laden bovenaan de Most Wanted lijst. Hij was de leider van de White Hill Gang, broer van senator William Bulger (Benedict Cumberbatch) en werd verdacht van tientallen moorden. De FBI was in de jaren 70 vooral in de ban van het pakken van de Italiaanse maffia, waardoor de Amerikaanse maffia minder in de gaten werd gehouden. FBI-agent John Connolly wil carrière maken en vraagt zijn jeugdvriend Whitey om informant te worden. Dit met als doel om de Italiaanse maffia uit te schakelen.

Bulger zal in ruil op de hoogte gehouden worden van onderzoeken die tegen hem lopen en krijgt ook bescherming tegen vervolgingen, in de mate van het mogelijke. Zonder lang te aarzelen stemt hij toe. Connolly’s plan werkt en hij blijft de ene promotie na de andere binnenhalen. Maar de informatie die hij krijgt zorgt voor doden bij de FBI.

WBL207_070.tif
Johnny Depp (links) zei dat dit zijn favoriete film was van alle films waarin hij meespeelde.

Dat Depp hier zijn beste rol neerzet sinds Donnie Brasco is één van de voornaamste redenen om Black Mass te zien. Hij toont (eindelijk nog eens) dat hij meer kan spelen dan variaties van Jack Sparrow en ook andere regisseurs dan Tim Burton kent. Door zijn transformatie van latex, contactlenzen en kalend wit-blond haar lijkt hij sprekend op de echte Whitey Bulger. Joel Edgerton is minstens even geweldig in zijn rol als John Connoly en ook Jesse Plemons, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Corey Stoll, Julianne Nicholson en Peter Sarsgaard zetten goede rollen neer.

Het tempo van de film kabbelt een beetje voort, er gebeurt dus niet echt veel. De kille en grijze sfeer van de seventies wordt wel goed weergegeven, de cinematografie en de opbouw zijn redelijk. Er wordt ook niet genoeg info gegeven over de persoon Whitey Bulger. Als je meer te weten wilt komen over hem, kan je altijd ‘Whitey: United States of America vs. James J. Bulger’ op Netflix bekijken. Als je nagaat wat hij allemaal uitgespookt heeft, zitten er te weinig actiescènes in de film om dit allemaal op een realistische manier weer te geven.

Conclusie

Er had meer ingezeten. Als een regisseur als Martin Scorcese dit project onder zijn vleugels genomen had, zou de film er wellicht anders en beter uitgezien hebben. De acteerprestaties zijn goed, zeker die van Johnny Depp, maar zoals eerder gezegd mist de film diepgang en een eigen identiteit. Een instant classic is Black Mass dus niet, eerder een middelmatige misdaadfilm die de gemiddelde filmkijker twee uur weet te boeien.

7/10

Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.