“One day the AIs are going to look back on us the same way we look at fossil skeletons on the plains of Africa. An upright ape living in dust with crude language and tools, all set for extinction.”
Informatie
Regie: Alex Garland – Jaar: 2015 – Cast: Domnhall Gleeson, Corey Johnson, Oscar Isaac, Alicia Vikander
Review
Wanneer was de laatste keer dat gedachten over een film in je hoofd rondspookten, zelfs dagen nadat je hem gezien had? Dat je even moest bekomen toen je de cinema uitstapte? De filmliefhebber die iets meer diepgang zoekt dan bij pakweg Ant Man, zal met deze film een uniek pareltje ontdekken. Fans van de iets heftigere en actie-georiënteerde sci-fi kunnen deze film dus beter links laten liggen. Alex Garland, schrijver van 28 Days Later en Sunshine, neemt ons mee in zijn fenomenaal regiedebuut: Ex_Machina.
Dat A.I. (oftewel Artificial Intelligence) tegenwoordig steeds dichterbij komt hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Met de self driving cars van Tesla is gebleken dat veel mensen kunstmatige intelligentie absoluut geen goed idee vinden. Sommigen voorspellen dat het de oorzaak zal zijn van het einde van de wereld. Maar een apocalypse veroorzaakt door robots is nu eenmaal ‘Hollywoodiaans’, pure science-fiction dus. Iets wat mijn generatie waarschijnlijk niet meer zal meemaken.
Het verhaal van de film kan zich echter wél afspelen in de nabije toekomst. Caleb (Domnhall Gleeson) is een gewone medewerker van het grootste internetbedrijf ter wereld -denk Google- die een enorm gewild tripje wint via een loterij op zijn werk. Hij mag namelijk een weekje doorbrengen in de futuristische villa -waar Mark Zuckerberg & Bill Gates ongetwijfeld jaloers op zouden zijn- van de teruggetrokken CEO Nathan (Oscar Isaac). Al snel merkt Caleb dat dit geen luie vakantie wordt. Jarenlang werkte Nathan in het geheim aan zijn nieuwste creatie: de bloedmooie robot Ava (Alicia Vikander). Hij vraagt Caleb om haar te onderwerpen aan de Turing-test, met andere woorden: In hoeverre beschikt de robot over menselijke eigenschappen? Overweldigd door de schoonheid van Ava laat Caleb zich verleiden. Wat hierna volgt is een verhaal vol plottwists en dwaalsporen dat je moet (en wil) blijven volgen.

Kan het nóg beter?
Ex_Machina heeft een erotische ondertoon en blijft van begin tot eind boeien, ondanks de trage opbouw. Dit komt vooral door het visuele aspect, de geweldige acteerprestaties en de soundtrack. Het oog wil ook wat, zal Tom Hardy (director of photography) gedacht hebben. Visueel is de film top. Dat is onder andere te merken aan de hypermoderne villa, waarvoor blijkbaar een bestaand hotel in Noorwegen is gebruikt. Elke scène lijkt net op een fragiel schilderijtje, waarin symmetrie en kleur de belangrijkste elementen zijn. De villa in combinatie met het Noorse landschap vormen het perfecte decor voor een film als deze. De cast is ook prima. De driehoeksverhouding wordt goed neergezet. Nathan is arrogant, onvoorspelbaar en een beetje loco. Caleb is een slungelige, naïeve programmeur. Maar alle lof gaat voor mij naar Alicia Vikander. Ze zet een kille, ijzige bloedmooie robot neer met een menselijk kantje. De acteerprestaties van de cast tilt de film naar een hoger niveau.
De cinematografie van Ex Machina, weergegeven in dit adembenemend filmpje.
Conclusie
Zelfs na ‘m 2 keer gezien te hebben, blijft dit voor mij één van de weinige films waar alles klopt, van de bloedmooie scènes tot de acteerprestaties. Hij maakte absoluut geen kans bij de Box Office tegenover blockbusters als The Martian, Mad Max: Fury Road of Spectre en dat is jammer genoeg, onverdiend. 2015 was een topjaar op vlak van film en ik hoop wel dat Ex_Machina bij veel eindejaarslijstjes te zien zal zijn in (op z’n minst) de top 5. Het was dan ook één van de toppertjes van 2015 naar mijn mening.
8,5/10
Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs
Ja, de donkere kant van A.I. met fantastische rollen, mooie locaties en één van de grootste WTF-momenten van het jaar (die dansscene)