Review: Hell or High Water (2016)

T-Bone Waitress: I’ve been working here for 44 years. Ain’t nobody ever ordered nothing but a T-Bone steak and baked potato. Except one time, this asshole from New York ordered a trout, back in 1987. We ain’t got no goddamned trout.

Informatie


Regie: David MacKenzie

Jaar: 2016

Cast: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster, Dale Dickey

Genre: Misdaad, Drama, Western

Distributie: The Searchers


HELL-OR-HIGH-WATER-posterWEB

Recensie


 David Mackenzie werkt samen met scenarist Taylor Sheridan (Sicario). Het resultaat? Een Westerndrama dat doet denken aan No Country For Old Men met een uiteindelijke shoot-out waar Tarantino trots op zou zijn. Het wil veel zeggen als ik een film vergelijk met dit meesterwerk van de broertjes Coen. Raakvlakken zijn een sterk verhaal, acteerprestaties van de bovenste plank en een goed script. Hij haalt het niveau van NCFOM misschien niet maar komt wel in de buurt. Die vergelijking is volgens mij wel verdiend want High or Hell Water gaat veel Oscars binnenhalen. Mark my words.

Texas anno 2016. Vervallen industriegebieden, dorre woestijnen, de economische crisis. Het ziet er niet goed uit in de Zuiderse staat en dat zal het volk geweten hebben. Boerderijen worden onteigend en opgekocht door banken waardoor veel mensen ten einde raad zijn. Twee broers, Tanner en Toby, zitten in hetzelfde schuitje. Maar ze zijn niet van plan om het zomaar op te geven. Om hun stuk grond terug te kunnen kopen, besluiten ze  om hun broodnodig spaargeld te stelen. Ze plegen overvallen op filialen van de bank die de grond opgekocht heeft en gaan daarbij doordacht te werk. Door alleen kleine bedragen te stelen proberen ze de politie te verwarren. Wat ze echter niet weten is dat twee Texas Rangers hen op de hielen zitten

Het klinkt als een klassiek Western verhaal: twee outlaws die zich verzetten tegen de wet worden achterna gezeten door de lokale politie. Maar High or Hell Water is alles behalve cliché of klassiek. Karakterontwikkelingen zijn er nauwelijks, buiten hier en daar wat historie over de broers, maar dat stoort niet. Het verschil tussen de twee broers is groot, de een is een psychopathische gek die net uit de gevangenis is ontsnapt, terwijl de andere de slimste van de twee is en het juiste wil doen voor zijn kinderen. Het verhaal kabbelt op een rustig tempo voort, zoals het een goede Western betaamt. Toch verveelt de film geen minuut dankzij de perfecte afwisseling in spanning, rust en comedy. Het trage tempo biedt een welgekomen verademing ten opzichte van de talloze snelle actiefilms die tegenwoordig verschijnen.


HellOrHighWaterRobbery.0


Hell or High Water trakteert de kijker op veel rustige scènes in de auto, verschillende wegrestaurants en casino’s. De landschappen van het verloederde Texas zijn mooi om te zien. Het zijn die rustige scènes die ervoor zorgen dat de actiescènes (bestaande uit achtervolgingen en shoot-outs) des te intenser ervaren worden. De acteerprestaties in deze moderne Western zijn fantastisch. Foster voegt een manische gekte toe aan zijn rol, terwijl Pine een kalme en slimme man neerzet. Ook veel lof voor Jeff Bridges, de man die in een ver verleden The Dude vertolkte in The Big Lebowksi.

Het is niet duidelijk wie de slechterik is, je zal met beide duo’s gaan meeleven en hun beweegredenen stilaan begrijpen. Misschien zijn de bankiers de ultieme slechteriken in dit verhaal. Hoe ver dat dan van de realiteit verwijderd is aan u om te bepalen… Blijf zeker zitten tot de eindscène aka een shoot-out van formaat waardoor je de soms iets te lange scènes direct vergeet. De Western is nog lang niet dood dankzij films als deze topper. Bedankt Mackenzie, bedankt Sheridan. Hopelijk tot snel! (Als het aan mij ligt zien we beide heren al terug bij de Oscaruitreiking.)

 • 7/10
  Verhaal - 7/10
 • 7/10
  Personages - 7/10
 • 8/10
  Sfeer - 8/10
 • 9/10
  Visueel - 9/10
8/10

Samenvatting

Dat wij van Fresh Bananaz fan zijn van Westerns wist je misschien al. Hell or High Water komt bij op ons favorietenlijstje in het genre te staan. De longshots die de prachtige landschappen van Texas weergeven vs. interessante en unieke personages. Meer van dat.

Verzenden
User Review
7/10 (1 vote)

2 thoughts on “Review: Hell or High Water (2016)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.