Jaaroverzicht: de 10 beste films van 2016


Het jaar 2016 komt op zijn einde, ook op vlak van film. Tijd voor leukere bezigheden dan kerstcadeautjes en recepten voor Nieuwjaar zoeken: een eindejaarslijstje maken. We mogen gerust zeggen dat dit een matig filmjaar was maar toch zijn er een paar titels die een indruk op mij gemaakt hebben. Die must-sees staan in deze top 10.

Dit jaar heb ik minder films gezien dan andere jaren. En dat is best wel raar, want rond deze tijd vorig jaar zag Fresh Bananaz het levenslicht. Het triestige aantal recensies de laatste maanden zijn te wijten aan tijdsgebrek. Mijn voornemen voor 2017? Méér recenseren! Wie de lijst zo meteen gaat lezen, zal merken dat er een aantal (potentiële) toppers ontbreken die ik nog niet zag. Liefhebbers van o.a. Rogue One, Elle, Spotlight, Don’t Breathe, Vaiana, Midnight Special, Everybody Wants Some!!, The Witch, Girl on The Train, The Big Short, Creed, Green Room, Assassins Creed, The Hateful Eight, Sully, Hacksaw Ridge en Hail, Caeser! moet ik helaas teleurstellen. Voor al de rest, veel leesplezier — en als dit lijstje zijn werk doet, veel kijkplezier —! 😉


10. Fantastic Beasts and Where To Find Them

Regie: David Yates (GB)

De nieuwste verfilming van J.K. Rowling’s werk brengt ons terug naar de magische wereld van Harry Potter. Een tiental jaar eerder met nieuwe personages, weliswaar. Het duurt niet lang voor je je voor twee uur laten betoveren door een magische achtervolging tussen mens en Fantastic Beast.

9. 10 Cloverfield Lane

Regie: Dan Trachtenberg (VS)

Lees de recensie HIER.

8. The Neon Demon

Regie: Nicolas Winding Refn (Denemarken)

Lees de recensie HIER.

7. Room

Regie: Lenny Abrahamson (Ierland)

Jack en zijn moeder Joy zitten vijf jaar lang opgesloten in een schuur. Joy heeft haar zoon wijsgemaakt dat de buitenwereld kwaadaardig is maar wilt daar verandering in brengen. De dingen die hij ziet op tv zijn geen fantasie, maar realiteit. De fantastische Jacob Tremblay maakt deze film tot wat hij is.

6. D’Ardennen

Regie: Robin Pront (België)

Lees de recensie HIER.

5. Zootopia / Zootropolis

Regie: Byron Howard (Japan), Rich Moore (VS)

Lees de recensie HIER.

4. Hell or High Water

Regie: David Mackenzie (GB)

Lees de recensie HIER.

3. The Revenant

Regie: Alejandro González Iñárritu (Mexico)

Lees de recensie HIER.

2. Carol

Regie: Todd Haynes (VS)

Twee van de beste actrices van Hollywood spelen een lesbisch koppel in de jaren ’50. Er hangt een gloed nostalgie over deze film die een enorm actueel thema bespreekt. Naarmate de film vordert bloeit niet alleen de liefde tussen de dames open, maar ook jouw liefde voor dit meesterwerk. Een terechte 2e plaats, zonder twijfel.

1. Arrival

Regie: Denis Villeneuve (Canada)

Lees de recensie HIER.


Honorable mentions:

 • Sing Street
 • Finding Dory
 • Anomalisa
 • A Bigger Splash
 • Jungle Book
 • Doctor Strange
 • Swiss Army Man
 • Sausage Party
 • Steve Jobs
 • Nerve

 

Fresh Bananaz wenst iedereen fijne feesten en een spetterend 2017.
Waarschijnlijk tot volgend jaar!

5 thoughts on “Jaaroverzicht: de 10 beste films van 2016”

 1. Leuk dat het lijstjesseizoen weer begonnen is 😉 Kan me niet in alle titels vinden, maar er zijn zeker een paar titels die ook in mijn lijst zullen staan. Neon Demon vond ik persoonlijk tegenvallen. D’Ardennen kende ik nog niet, dus m’n interesse is gewekt 🙂

 2. Ik ben een beetje laat, maar je nieuwe site ziet er mooi uit! Goed bezig, Joachim! 🙂

  Ik heb de meeste films op je lijstje niet gezien, dus ik ben niet zo lekker bezig geloof ik. :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.