Review: Legend (2015)

Frances Shea: London in the 1960s, everyone had a story about the Krays. You could walk into any pub and hear a lie or two about them. But I was there, and I’m not careless with the truth. They were brothers, but bound by more than blood, they were twins as well. Counterparts. Gangster Princes of the city they meant to conquer. Ron Kray was a one-man London mob. Bloodthirsty, illogical, but funny as well. Reggie was different. Once in a lifetime do you find a street fighting man like Reg. Believe me when I say it took a lot of love for me to hate him the way I do.

legend-poster.jpg

Informatie

Regie: Brian Helgeland – Jaar: 2015 – Cast: Tom Hardy, Emily Browning, David Thewlis, Christopher Eccleston, Chazz Palminteri – Genre: Misdaad, thriller

Review

Dat Tom Hardy een topacteur is wisten we al na Inception (2010), Mad Max: Fury Road (2014) en The Revenant (2015). Anders dan in de voorgaande toppers speelt hij in Legend twee personages: zowel Ronnie als Reggie Kray, twee van de meest beruchte gangsters uit de Britse geschiedenis. Regisseur Brian Helgeland (bekend van Mystic River, L.A. Confidential en Robin Hood) neemt ons mee naar het Londen van de sixties waar de broers Kray bezig zijn met hun crimineel imperium op te bouwen. Ze worden bekend bij het volk en berucht bij de politie, wat voor heel wat spanningen en problemen zorgt.

Er is door de jaren heen verdomd veel geld gepompt in biopics, boeken en toneelstukken over het leven van de broers Kray. Misschien zelfs meer dan dat de mannen zelf waard waren tijdens hun topjaren. Legend toont de rise and fall van de twee broers, die qua karakter niet harder van elkaar konden verschillen. Reggie was een gladde en kalme businessman die ervan hield om een gangster te zijn. Respect en geld waren voor hem prioriteit. Ronnie daarentegen was een buitenbeentje en had een aparte levensstijl voor de jaren ’60. Hij was bisexueel, officieel gek verklaard en had psychopathische trekjes. Daarom was hij ook enorm onvoorspelbaar, wat uiteindelijk leidde tot het eind van hun macht in East End Londen.

legend2-xlarge.jpg
Double Trouble: Tom Hardy als de tweeling Kray

Wat de film écht goed maakt is Tom Hardy. Zijn acteerprestaties zijn fenomenaal, hij zet twee totaal verschillende personages neer op een uitstekende manier. De rest van de personages worden niet echt lang in beeld gebracht en zijn blijkbaar niet boeiend genoeg om meer dan 6 scènes aan te spenderen. Toch zorgen ook David Thewlis, Paul Bettany en Emily Browning voor de unieke sfeer van de film. Het script is goed geschreven en de soundtrack zorgt er zeker en vast voor dat je wil gaan feesten in de nachtclub van de broers.

Conclusie

Ook al duurt de film misschien net iets te lang en kon het tempo soms iets sneller, slecht vond ik hem niet. Hardy maakt het voor een groot deel goed. Maar je moet Legend natuurlijk niet gaan vergelijken met Scarface, The Godfather of Goodfellas. De film komt spijtig genoeg niet in de buurt van deze drie toppers. Britse gangsters hebben dan ook niet hetzelfde temperament als hun Amerikaans-Italiaanse collega’s. Een echte klassieker kan je deze film dus niet noemen. Fans van het mafiagenre zullen de film kunnen appreciëren, maar ook niet meer dan dat.

7/10

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

4 thoughts on “Review: Legend (2015)”

  1. Ben nog benieuwd naar deze film. Weet je trouwens dat er nog controverse rond die poster was waarop al die sterren staan? Het lijkt of alle publicaties die op die posters 4 sterren aan de film gegeven hebben, maar de twee sterren van The Guardian zijn er daadwerkelijk maar twee, maar is slim neergezet zodat je iets anders denkt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.