Review: Straight Outta Compton (2015)

Ice Cube: Yo, Dre.

Dr. Dre: What up?

Ice Cube: I got something to say.

chjfgcjugaarxll-jpg-large.jpg

Informatie

Regie: F. Gary Gray – Jaar: 2015 – Cast: O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Neil Brown Jr., Aldis Hodge, R. Marcus Taylor, Paul Giamatti – Genre: Biografie, Muziek

Review

De mannen van N.W.A., afkorting van Niggaz Wit Attitudes, worden door velen gezien als de grondleggers van de gangsta rap. Met hun expliciete lyrics, verheerlijking van geweld én kritiek op de politie zorgden ze voor de nodige controverse in de brave muziekbusiness van de jaren ’80. Deze biopic is voor film- en muziekliefhebbers een absolute must. Waarom? Straight Outta Compton voegt een script dat bijna een Oscar won, een regisseur als F. Gary Gray (The Italian Job, Law Abiding) en ongelofelijk goed gecaste acteurs op een perfecte manier samen. En wat levert dat op? Juist, een fucking meesterwerk.

Om het met de woorden van oprichter Eazy-E te zeggen: “All publicity is good publicity”. Dat moet Dr. Dre ook gedacht hebben toen hij samen met Ice Cube als producent van Straight Outta Compton aangeduid werd, want van zelfverheerlijking is er hier absoluut geen sprake. De film geeft, net zoals de teksten van de rapgroep, de dagdagelijkse realiteit weer waar men in wijken als Compton mee geconfronteerd wordt. In de eerste minuten van de film wordt ieder lid kort geïntroduceerd en al snel wordt N.W.A. gevormd. Dre zorgt voor de muziek, Ice Cube voor de teksten en Eazy-E wordt de stem en de frontman van de groep. Zoals eerder gezegd zijn deze onbekende acteurs uitstekend gecast. O’Shea Jackson Jr lijkt niet alleen op zijn vader Ice Cube, hij kan hem ook goed imiteren en zet zo een sublieme rol neer. Hetzelfde kan gezegd worden voor Corey Hawkins (Dr. Dre) en Jason Mitchell (Eazy-E). De andere twee leden, DJ Yella en MC Ren, komen in de film minder naar voren. Dat is spijtig, je zou ze bijna vergeten omdat ze zoveel naar de achtergrond geduwd worden.

StraightOuttaCompton031.png

De meest belangrijke momenten van Niggaz Wit Attitudes worden mooi chronologisch weergegeven, zoals bijvoorbeeld het oprichten van Eazy’s recordlabel Ruthless of de split van de groep door conflicten over geld en contracten, veroorzaakt door manager Jerry Heller (Paul Giamatti). Ook actuele gebeurtenissen van die tijd zitten in de film verwerkt, denk maar aan de zaak rond de Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King. Laatstgenoemde werd in 1991 zwaar mishandeld door enkele agenten die enkele jaren later allemaal vrijuit gingen. De focus ligt natuurlijk vooral op N.W.A. en de spanningen die in de groep heersen, maar het zorgt wel voor een leuke afwisseling. Na de split richtte Dre samen met ex-bodyguard Suge Knight (R. Marcos Taylor) Death Row Records op. Bij dat platenlabel duiken een paar iconische artiesten op, zoals Tupac en Snoop Dogg. (Again, gewéldig gecast.)

Maar Straight Outta Compton strookt soms niet met de realiteit. De feestjes en het drank- en drugsgebruik zijn vaak over the top, net als de talloze incidenten met de politie. Die zijn er natuurlijk wel geweest, maar ze worden -denk ik- enorm uit proportie getrokken in de film. Alle agenten zijn racistisch en worden afgeschilderd als bad guys. Het laatste telefoontje tussen Dr. Dre en Eazy-E zal waarschijnlijk ook niet zo rooskleurig geweest zijn als de film doet uitschijnen. Het blijft natuurlijk een film met entertainmentwaarde die een bepaald publiek moet blijven boeien en dat lukt Straight Outta Compton héél erg goed. De meeste biopics zijn niet 100% waarheidsgetrouw. Dat kan in principe ook niet.

Conclusie

Of je nu fan bent van het rapgenre of niet, je zal deze film zeker en vast kunnen waarderen. Het is volgens mij dan ook een must-see biopic voor elke film- en muziekfan. De tweeënhalf uur zullen voorbij vliegen, want Gray wisselt heel goed af tussen drama en humor, tussen intense en iets minder boeiende (maar nog steeds zalige) scènes. En eerlijk, er zijn véél slechtere liedjes die in je hoofd blijven hangen na een film dan Fuck Tha Police & Boyz n The Hood.

8,5/10

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

3 thoughts on “Review: Straight Outta Compton (2015)”

  1. Geen uitgesproken liefhebber van de muziek zelf maar heb onwijs genoten van deze biopic. Neemt zo nu en dan een loopje met de werkelijkheid maar dat doen zoveel andere films die claimen gebaseerd te zijn op ware gebeurtenissen.

  2. Pingback: Fresh Bananaz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *