Review – Star Wars: Episode VII: The Force Awakens

star-wars-force-awakens-official-poster

Informatie

Regie: J.J. Abrams – Jaar: 2015 – Cast: John Boyega, Daisy Ridley, Oscar Isaac, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Domnhall Gleeson, Andy Serkis – Genre: Actie, Avontuur, Fantasy – Distributie: Walt Disney Studios

Review

We hebben er lang op moeten wachten, maar The Force Awakens is eindelijk daar. Star Wars is terug en is zijn fans absoluut niet vergeten. In zijn openingsweekend ging de film met het all-time box office record aan de haal. In België alleen al gingen 80.000 fans de zevende episode bekijken op de dag van de release (goed voor zo’n €746.000 opbrengst) en er waren 88.000(!) tickets verkocht op voorhand. Regisseur J.J. Abrams heeft de Star Wars-saga succesvol doen ontwaken met een film die zowel jongere als oudere generaties zal aanspreken.

Deze recensie is opgedeeld in een stuk ZONDER SPOILERS, voor mensen die alleen de trailers hebben gezien, en een stuk MET SPOILERS, voor zij die het aandurven.

Spoiler-vrij:

De nieuwste telg in de serie had natuurlijk enorm kunnen mislukken, maar dat is niet het geval. J.J. Abrams (de man die ook de Star Trek-franchise reanimeerde) laat hier opnieuw zijn talent zien. Hij wisselt perfect af tussen grappige en intieme momenten, over-the-top gevechtsscènes en spektakel. De technologie heeft niet stilgestaan sinds de originele trilogie, dus krijgt de film een moderne look & feel. Natuurlijk zitten de originele ingrediënten van George Lucas zoals de ‘pew pew’ geluidjes er ook nog in, maar de overdreven special effects waar Lucas zo van hield zijn gereduceerd tot ‘practical effects‘. Hierdoor voelt de film iets realistischer en minder overdreven aan. Zo filmde hij op locatie, in echte woestijnvlaktes en ijslandschappen. The Force Awakens is even goed een vervolg als een ode aan de originele films.

Wie de trailers gezien heeft, weet dat de film zich 30 jaar na Return of The Jedi afspeelt. Naast de nieuwe gezichten (Rey, Finn, Poe en de überschattige BB-8) zien we ook een paar van onze favoriete helden terug (Han Solo, Chewbacca, Leia en de Millennium Falcon) die The Force Awakens een vertrouwd en nostalgisch gevoel geven. De film draait natuurlijk vooral om de nieuwe gezichten die het moeten opnemen tegen een nieuwe dreiging: de New Order, met als nieuwe slechterik Kylo Renn. En die laatste lijkt verdacht veel op een nieuwe versie van Darth Vader: Renn draagt zwarte kledij, een masker dat zijn stem vervormd en zwaait met een rode lightsaber in het rond. Hij heeft een groot leger Stormtroopers ter zijn beschikking die met TIE-fighters de ruimte intrekken, terwijl de Light Side of The Force gebruikt maakt van X-Wings. Zo héél veel is er in die dertig jaar dus niet veranderd in de wereld van Star Wars.

star-wars-force-awakens-rey-finn-bb8-running
Van links naar rechts: Rey (Daisy Ridley), BB-8 en Finn (John Boyega).

De nieuwe acteurs moeten zeker niet onderdoen voor de Star Wars-veteranen, iedereen zet een uitstekende rol neer. De cast is geweldig.

Gedeelte mét spoilers: als je de film nog moet zien, stop dan met lezen (conclusie = spoilervrij)

The Force Awakens is de beste Star Wars sinds lang. Hij overtreft de prequels met gemak en lijkt dan ook meer op de originele trilogie. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Het verhaal doet enigszins denken aan dat van A New Hope, maar dat stoort niet. Het nieuwe vrouwelijke hoofdpersonage Rey ontmoet de droid BB-8 op haar woestijnplaneet Jakku die een geheime boodschap met zich meedraagt, de locatie van Luke Skywalker. Samen met Han, Chewbecca, Leia & Finn gaat ze op zoek naar hem. Net als Luke komt ze erachter dat de Force bestaat, dat zij die kan gebruiken en dat zij de heldin moet zijn waar ze in het begin van de film helemaal niet op leek.

Daisy Ridley zet met Rey een ijzersterke hoofdrol neer. De achtergrond van haar personage blijft in deze film onduidelijk, wat ons nóg meer doet uitkijken naar het vervolg. Minstens even goed is het andere hoofdpersonage, Stormtrooper FN-2187, beter bekend als Finn (John Boyega). Hij helpt Poe (Oscar Isaac) te ontsnappen uit de handen van de Dark Side nadat hij het geloof in het Stormtrooper zijn heeft opgegeven. Poe zien we helaas weinig in deze film, desalniettemin was zijn introductie heel sterk.

Het rijk van Darth Vader is vernietigd, maar uit het as is een nieuw rijk ontstaan met als belangrijkste figuur, zijn kleinzoon Kylo Renn. Hij wilt zichzelf bewijzen en dat doet hij ook. Met het vermoorden van zijn vader Han Solo zorgt hij voor de grootste surprise in de film. General Hux (Domnhall Gleeson) doet denken aan Hitler, omdat hij zijn leger van Stormtroopers op een nogal Nazi-achtige manier commandeert. Niets is perfect en ook in The Force Awakens duiken er minpuntjes op. Dat Rey en Finn even goed kunnen vechten als Kylo Renn is twijfelachtig, vooral omdat Finn nog nooit een lightsaber van dichtbij gezien heeft. En het feit dat Luke Skywalker maar twee minuten in beeld komt zonder iets te zeggen maar met een dramatische blik de film afsluit, zorgt voor een dom einde.

Conclusie

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. The Force Awakens is alles waar iedereen zo lang op gewacht heeft. Han, Chewbacca, Leia, Luke, R2-D2 en C3PO zorgen voor de nostalgie en Rey, Finn, Poe en Kylo Renn zorgen voor een nieuw arsenaal aan verhaallijnen. De film heeft tempo, spanning, actie, mysterie, romantiek én humor. Als je dit geen goede start vindt van een -nu al- legendarische trilogie, kunnen wij helaas geen vrienden zijn. Na het zien van BB-8 zal je wel snel van gedachten veranderen (waarom is hij zó geweldig?!). Zo snel mogelijk gaan checken dus! The Force is strong in this one!

9/10

© Fresh Bananaz | Auteur: Joachim Cruysberghs – @iCruysberghs

4 thoughts on “Review – Star Wars: Episode VII: The Force Awakens”

  1. Ja, dit was wel min of meer een remake, maar wat voor eentje. Echt een film waar ik onverwacht van heb genoten en die ik waarschijnlijk deze maand nog wel een keertje ga bekijken.

  2. Pingback: Fresh Bananaz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.